Új ötlet az újhagymához
A tavasz biztos hírnöke az újhagyma, ami frissen elropogtatva a legfinomabb. Május végére azonban már elveszti újdonság jellegét, ám sok és olcsón kapható. Ilyenkor a kissé már megfejesedett példányokból pompás kelt pitét készíthetünk, ami egy leves után, másik fogásként is kínálható, de még különleges vendégvárónak is beillik.
Újhagymás piteHozzávalók (12-16 darabhoz):
a tésztához:
a tészta nyújtásához:
a tetejére:
a tepsi kikenéséhez:
Az újhagymát megtisztítjuk, a fejeken 5-6 centi fehér szárat hagyva mindegyiket feldaraboljuk, majd a szárakat hosszában behasítjuk úgy, hogy a fejnél egyben maradjanak. A maradék hagymazöldet vékonyra karikázzuk. A hagymafejeket lobogva forró sós vízben 2 percig előfőzzük, ezután szűrőkanállal előbb jéghideg vízbe, onnan pedig konyhai papírtörlőre szedjük, hogy megszikkadjanak. A tésztához a lisztet csipetnyi sóval és az élesztővel összekeverjük. A vajat megolvasztjuk, 3,5 deci vizet adunk hozzá, az lisztre öntjük, majd a tojást is beleütjük. Kézi robotgéppel jól kidolgozzuk, végül a zöld hagymakarikákat is belekeverjük. Tiszta konyharuhával letakarva szobahőmérsékleten kb. 40 percig kelesztjük. Közben elkészítjük a tetejére valókat, amihez a tejfölt a sajttal és egy csipetnyi sóval meg őrölt borssal alaposan elkeverjük. A szalonnát nagyon apró kockákra vágjuk. A megkelt tésztát belisztezett deszkán kb. 35×24 centis, 2 centi vastag lappá nyújtjuk, és kivajazott vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe fektetjük. A sajtos tejfölt vastagon a tetejére simítjuk, és a fejes hagymadarabokat egymás mellé belenyomkodjuk úgy, hogy nagyjából olyan távolságra legyenek egymástól, amekkora kockákra vágjuk majd a kész pitét szalonnakockákkal egyenletesen megszórjuk, és 220°C-ra (légkeveréses sütőben 205°C) előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt szép aranysárgára sütjük. Azon forrón kockákra vágjuk, és máris tálaljuk. Hideg sajtos tejfölt kínálhatunk még mellé. Elkészítési idő: kb. 1 óra + kelesztés |