Új ötlet az újhagymához

A tavasz biztos hírnöke az újhagyma, ami frissen elropogtatva a legfinomabb.  Május végére azonban már elveszti újdonság jellegét, ám sok és olcsón kapható. Ilyenkor a kissé már megfejesedett példányokból pompás kelt pitét készíthetünk, ami egy leves után, másik fogásként is kínálható, de még különleges vendégvárónak is beillik.

Újhagymás pite

Hozzávalók (12-16 darabhoz):

  • 3-4 csomó dundi újhagyma

tésztához:

  • 38 dkg finomliszt
  • 1 mokkáskanál só
  • 11 g szárított élesztő
  • 8 dkg vaj
  • 1 tojás

      a tészta nyújtásához:

  • liszt

      a tetejére:

  • 1,5 dl tejföl
  • 5 dkg reszelt sajt
  • só • őrölt bors
  • 10 dkg füstölt szalonna

       a tepsi kikenéséhez:

  • vaj vagy zsír

Az újhagymát megtisztítjuk, a fejeken 5-6 centi fehér szárat hagyva mindegyiket feldaraboljuk, majd a szárakat hosszában behasítjuk úgy, hogy a fejnél egyben maradjanak. A maradék hagymazöldet vékonyra karikázzuk. A hagymafejeket lobogva forró sós vízben 2 percig előfőzzük,  ezután szűrőkanállal előbb jéghideg vízbe, onnan pedig konyhai papírtörlőre szedjük, hogy  megszikkadjanak.

A  tésztához a lisztet csipetnyi sóval és az élesztővel összekeverjük. A vajat megolvasztjuk, 3,5 deci vizet adunk hozzá, az lisztre öntjük, majd a tojást is beleütjük. Kézi robotgéppel jól kidolgozzuk, végül a zöld hagymakarikákat is belekeverjük. Tiszta konyharuhával letakarva szobahőmérsékleten kb. 40 percig kelesztjük. Közben elkészítjük a tetejére valókat, amihez a tejfölt a sajttal és egy csipetnyi sóval meg őrölt borssal alaposan elkeverjük. A szalonnát nagyon apró kockákra vágjuk.

A megkelt tésztát belisztezett deszkán kb. 35×24 centis, 2 centi vastag lappá nyújtjuk, és kivajazott vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe fektetjük. A sajtos tejfölt vastagon a tetejére simítjuk, és a fejes hagymadarabokat egymás mellé belenyomkodjuk úgy, hogy nagyjából olyan távolságra legyenek egymástól, amekkora kockákra vágjuk majd a kész pitét szalonnakockákkal egyenletesen megszórjuk, és 220°C-ra  (légkeveréses sütőben 205°C) előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt szép aranysárgára sütjük.  Azon forrón kockákra vágjuk, és máris tálaljuk. Hideg sajtos tejfölt kínálhatunk még mellé.

Elkészítési idő: kb. 1 óra + kelesztés