Eperrel kezdődik a befőzés

Ha megjelenik az eper, visszavonhatatlanul  benne vagyunk a tavaszban, és lassan  elkezdődik a nagy befőzőszezon. Tény, hogy az eper drága portéka, ezért a belőle készült dzsem nagy becsben áll a  télire eltett gyümölcsök között. Nehezen sűrűsödik, ezért  befőzése  több cukrot igényel. Az alábbi receptet  öreg barátnémtól , Mártuskától kaptam, aki híres volt a befőzőtudományáról. Ez egy kevéssé ismert, egyszerű, de jól bevált recept

 

Eperdzsem szirupban

Hozzávalók:

  • 1,4 kg cukor
  • 2 dl víz
  • 2 kg eper
  • egy kevés tartósítószer

A cukrot a vízzel fölforraljuk, és addig főzzük, amíg olyan habos nem lesz, hogy az az egész lábast betöltse. Az epret megmossuk és lecsumázzuk. A gyümölcsöt óvatosan a habos szirupba szórjuk, majd kevergetve addig főzzük, amíg az egész újra forrni kezd. Ekkor a gyümölcsöt szűrőkanállal előmelegített üvegekbe szedjük. Levét 4-5 percig forraljuk – ezalatt kissé besűrűsödik -, majd azon forrón az eperre merjük. Innen két megoldást között választhatunk, vagy a gyümölcs tetejére szórunk csipetnyi tartósítószert, vagy celofánnal lekötjük, s a két réteg közé szórjuk a tartósítószert. Szárazgőzben hagyjuk kihűlni.  Ha híg lenne, nem baj, állás közben besűrűsödik.

***