Csirkecurry
Délkelet-Ázsiában, ahonnan a curry származik, többnyire méregerősen készítik, és joghurtos italt kínálnak utána. A fűszeres curry-fogásokhoz köretnek rizst adnak, ami nagyon finom lesz, ha mazsolát keverünk bele.
Hozzávalók (4 személyre):
- 2 csirkemell
- 2 kiskanál currypor
- só
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 evőkanál olaj
- kis darabka gyömbér (vagy késhegynyi gyömbérpor)
- fél kiskanál köménymag
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 dl tej (lehetőleg kókusztej, konzervként kapható, ha nincs tehéntejjel helyettesíthető)
- 1/2 citrom leve
A csirkemelleket kicsontozzuk, lebőrözzük, és a húsát kis kockákra vágjuk. Megsózzuk, majd a curryporral jól elkeverjük, és egy-két órán át állni hagyjuk, hogy az ízek jól átjárják a húst. A vöröshagymát megtisztítjuk, vékonyan felszeleteljük, és az olajon megfuttatjuk. Ezután a meghámozott, összevágott gyömbért, a zúzott fokhagymát meg a köménymagot hozzáadjuk. Kevergetve addig sütjük, amíg a kömény pattogni nem kezd. Ez az a pillanat, amikor a húskockákat belekeverjük, és fehéredésig sütjük. Ezután a tejet ráöntjük, és lefedve megpároljuk. Mire a hús megpuhul, a tejet is magába szívja. Végül a fedőt levesszük, és még néhány percig a tűzön hagyjuk. Közvetlenül tálalás előtt citromlével meglocsoljuk.
Elkészítési ideje 40 perc + pácolás
Tipp:
- A kicsontozás után maradt csontokat és a bőrt egy zacskóban a mélyhűtőben gyűjthetjük, és ha egy komolyabb adag összejött, zöldséggel levest főzünk belőle