Csirkecurry

Délkelet-Ázsiában, ahonnan a curry származik, többnyire méregerősen készítik, és joghurtos italt kínálnak utána. A fűszeres curry-fogásokhoz köretnek rizst adnak, ami nagyon finom lesz, ha mazsolát keverünk bele.

Hozzávalók (4 személyre):

  • 2 csirkemell
  • 2 kiskanál currypor
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 evőkanál olaj
  • kis darabka gyömbér (vagy késhegynyi gyömbérpor)
  • fél kiskanál  köménymag
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 dl tej (lehetőleg kókusztej, konzervként kapható, ha nincs tehéntejjel helyettesíthető)
  • 1/2 citrom leve

A csirkemelleket kicsontozzuk, lebőrözzük, és a húsát kis kockákra vágjuk. Megsózzuk, majd a curryporral jól elkeverjük, és egy-két órán át állni hagyjuk, hogy az ízek jól átjárják a húst. A vöröshagymát megtisztítjuk, vékonyan felszeleteljük, és az olajon megfuttatjuk. Ezután a meghámozott, összevágott gyömbért, a zúzott fokhagymát meg a köménymagot hozzáadjuk. Kevergetve addig sütjük, amíg a kömény pattogni nem kezd. Ez az a pillanat, amikor a húskockákat belekeverjük, és fehéredésig sütjük. Ezután a tejet ráöntjük, és lefedve megpároljuk. Mire a hús megpuhul, a tejet is magába szívja. Végül a fedőt levesszük, és még néhány percig a tűzön hagyjuk. Közvetlenül tálalás előtt  citromlével meglocsoljuk.

Elkészítési ideje  40 perc + pácolás

Tipp:

  • A kicsontozás után maradt csontokat és a bőrt egy zacskóban a mélyhűtőben gyűjthetjük, és ha egy komolyabb adag összejött, zöldséggel levest főzünk belőle