Hamis töltött karalábé
Karalábé már egész évben kapható, leginkább mégis a kora nyári dömpingben kerül az asztalunkra. Sokféleképpen elkészíthető, kiváló levesnek, főzeléknek, töltve és rakottasnak, és friss, üde íze miatt nyersen remek nassolnivaló. Nem közismert magas B1-, B2-, B6- és C-vitamin tartalma és az, hogy kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat, valamint meszet és foszfort is találunk benne. Többet kéne ennünk belőle.
Hozzávalók:
4 nagy karalábé
5 dkg vaj
só, őrölt bors
1 mokkáskanál kristálycukor
1 púpozott evőkanál liszt
2 dl tejföl
a töltelékhez:
20-25 dkg darált sertéshús
1 tojás
2 zsemle
2 dl tej
1 nagy csokor petrezselyem
1 evőkanál finom zsemlemorzsa
liszt
A karalábékat meghámozzuk, majd éles késsel 2,5 centi hosszú fél centi széles hasábokra vágjuk. Fontos, hogy szép egyforma darabokat kapjunk. A vajat egy nagy lábosban megolvasztjuk, a karalábét beleszórjuk, megsózzuk, megborsozzuk, egy kiskanálnyi cukorral megszórjuk, a felaprított petrezselyem felével megszórjuk, és kis lángon elkezdjük párolni. Közben összeállítjuk a tölteléket. A zsemléket tejbe áztatjuk, majd kicsavarjuk, és jól elmorzsoljuk. A darált húshoz adjuk, a tojást beleütjük, megsózzuk, megborsozzuk, és jól összedolgozzuk. Ha lágynak találjuk, egy kevés zsemlemorzsával megköthetjük. Közepes gombócokat formálunk belőle, lisztbe forgatjuk és a párolódó karalábéforgács közé tesszük szépen egymás mellé. Egy kevés vizet öntünk alá lefedjük, és puhára pároljuk. Végül a megfőtt gombócokat szűrőkanállal kiemeljük. 1 púpozott evőkanál lisztet 1 deci tejföllel és egy kevés karalábépároló lével simára keverünk, ezzel a visszamaradt karalábét főzelékszerűen besűrítjük. A gombócokat visszatesszük, tejföllel meglocsoljuk és a maradék felaprított petrezselyemmel megszórjuk. Tálaláskor még külön is adhatunk hozzá tejfölt, hogy aki szereti, a tányérján meglocsolhatja.
Elkészítési ideje: 40 perc
- A zsemle helyett szokás rizzsel készíteni a tölteléket, de ebben az esetben a rizst előre félig főzzük meg, hogy biztosan megpuhuljon. Akár még egy tojást is üthetünk hozzá, nehogy a gombócok szétessenek.
- Inkább kisebb gombócokat formáljunk, mint nagyokat, hogy biztosan átfőjenek. Egyet előre próbáljunk ki, mert az elején még tudunk a töltelék állagán javítani.
- Zsenge karalábéleveleket is apríthatunk az elején a párolódó zöldségbe, határozottabb lesz az íze.
- Még finomabb lesz, ha tejföl helyett tejszínnel készítjük.
- Aki a markánsabb ízeket szereti, tehet a töltelékbe egy kevés reszelt és vajon párolt vöröshagymát .