Hamis töltött karalábé

Karalábé már egész évben kapható, leginkább mégis a kora nyári dömpingben kerül  az asztalunkra. Sokféleképpen elkészíthető, kiváló levesnek, főzeléknek, töltve és rakottasnak,  és  friss, üde íze  miatt nyersen remek nassolnivaló. Nem közismert magas  B1-, B2-, B6- és C-vitamin tartalma és az, hogy kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat, valamint meszet és foszfort is találunk benne. Többet kéne ennünk belőle.

Hozzávalók:

4 nagy karalábé

5 dkg vaj

só, őrölt bors

1 mokkáskanál kristálycukor

1 púpozott evőkanál liszt

2 dl tejföl

a töltelékhez:

20-25 dkg darált sertéshús

1 tojás

2 zsemle

2 dl tej

1 nagy csokor petrezselyem

1 evőkanál finom zsemlemorzsa

liszt

A karalábékat meghámozzuk, majd éles késsel 2,5 centi hosszú fél centi széles hasábokra vágjuk. Fontos, hogy szép egyforma darabokat kapjunk. A vajat egy nagy lábosban megolvasztjuk, a karalábét beleszórjuk, megsózzuk, megborsozzuk, egy kiskanálnyi cukorral megszórjuk, a felaprított petrezselyem felével megszórjuk, és kis lángon elkezdjük párolni.  Közben összeállítjuk a tölteléket. A zsemléket tejbe áztatjuk, majd kicsavarjuk, és jól elmorzsoljuk.  A darált húshoz adjuk, a tojást beleütjük, megsózzuk, megborsozzuk, és jól összedolgozzuk. Ha lágynak találjuk, egy kevés zsemlemorzsával megköthetjük. Közepes gombócokat formálunk belőle, lisztbe forgatjuk és a párolódó karalábéforgács közé tesszük szépen egymás mellé. Egy kevés vizet öntünk alá lefedjük, és puhára pároljuk. Végül a megfőtt gombócokat szűrőkanállal kiemeljük. 1 púpozott evőkanál lisztet 1 deci tejföllel és egy kevés karalábépároló lével simára keverünk, ezzel a visszamaradt karalábét főzelékszerűen besűrítjük.  A gombócokat visszatesszük, tejföllel meglocsoljuk és a maradék felaprított petrezselyemmel megszórjuk.  Tálaláskor még külön is adhatunk hozzá tejfölt, hogy aki szereti, a tányérján meglocsolhatja.

Elkészítési ideje: 40 perc

 

  • A zsemle helyett szokás rizzsel készíteni a tölteléket, de ebben az esetben a rizst előre félig főzzük meg, hogy biztosan megpuhuljon. Akár még egy tojást is üthetünk hozzá, nehogy a gombócok szétessenek.
  • Inkább kisebb gombócokat formáljunk, mint nagyokat, hogy biztosan átfőjenek. Egyet előre próbáljunk ki, mert az elején még tudunk a töltelék állagán javítani.
  • Zsenge karalábéleveleket is apríthatunk az elején a párolódó zöldségbe, határozottabb lesz az íze.
  • Még finomabb lesz, ha tejföl helyett tejszínnel készítjük.
  • Aki a markánsabb ízeket szereti, tehet a töltelékbe egy kevés reszelt és vajon párolt vöröshagymát .