Kínai kel mézes mustáros öntettel

Iktassunk be étrendünkben naponta 2-3 kiskanálnyi mézet, mert fertőtlenítő hatásának köszönhetően alkalmas a torokfájás, a fizikai fáradság leküzdésére, az álmatlanságra, de a kisebb hámsérülés gyógyulását is gyorsítja. Együnk különböző fajtájú mézeket, mert hatásuk különbözik.

Különösen a vegyes virágméz ajánlott, mert aromája harmonikusan egyesíti a többféle gyógynövény méz ízét, hatását. Ráadásul ízfokozó képessége miatt a többi fűszerből kevesebbet kell használnunk.A méz elősegíti a zöldségekben lévő ásványi anyagok felszívódását, ezért kitűnő a salátákhoz. Erre példa az alábbi  kínai kel salátánk. Mézzel készült recepteket találhatnak még az Infórádió korábbi adásában elhangzott receptek között is, melyeket a mellékelt Tálaló linkre kattintva közvetlenül elérhetőek.

Kínai kel mézes mustáros öntettel

Hozzávalók:

az öntethez:

  • 1 evőkanál méz
  • 1 kiskanál mustár
  • 1 evőkanál fehér borecet
  • 4 evőkanál hidegen préselt olívaolaj
  • a salátához:
  • 1 kis kínai kel
  • 1 nagy, piros héjú alma
  • fél citrom leve
  • 5 evőkanál pirított napraforgómag

Először a salátaöntetet készítjük el. A mézet, a mustárt, a borecetet simára keverjük, majd belecsurgatjuk az olívaolajat, és  enyhén megsózzuk. A kínai kelt alaposan megmossuk, majd hosszában cikkekre vágjuk, és személyenként  két-három darabot tányérra fektetünk. Az almát folyó vízben jól leöblítjük, héjastul először félbe, majd negyedekbe vágjuk. Magházát eltávolítjuk, majd a gyümölcsöt csinosan felkockázzuk, és citromlével gyorsan meglocsoljuk, nehogy megbarnuljon. A kelcikkekre szórjuk, a pirított napraforgómaggal meghintjük, és az öntettel meglocsoljuk. Azonnal tálaljuk. Hagyjuk, hogy a salátát mindenki a tányérján maga vágja össze és forgassa az öntetbe. Ropogós francia kenyérrel nagyon finom, de bármilyen magos, rozs- vagy teljeskiőrlésű lisztből készült kenyér, zsemle stangli illik hozzá.

Tipp

  • Ez a saláta   helyettesíthet  egy könnyű  vacsorát,  és beilleszthető a kímélő étrendbe is.
  • Alma helyett keményebb körtével is készíthetjük
  • Napraforgó mag helyett vagy azzal együtt bármilyen maggal ízesíthetjük.
  • Ha valamilyen különleges olajjal készítjük a salátaöntetet, még izgalmasabb ízeket kapunk, például a pirított tökmagos változathoz nagyon illik a tökmagolaj.