Kínai kel mézes mustáros öntettel
Iktassunk be étrendünkben naponta 2-3 kiskanálnyi mézet, mert fertőtlenítő hatásának köszönhetően alkalmas a torokfájás, a fizikai fáradság leküzdésére, az álmatlanságra, de a kisebb hámsérülés gyógyulását is gyorsítja. Együnk különböző fajtájú mézeket, mert hatásuk különbözik.
Különösen a vegyes virágméz ajánlott, mert aromája harmonikusan egyesíti a többféle gyógynövény méz ízét, hatását. Ráadásul ízfokozó képessége miatt a többi fűszerből kevesebbet kell használnunk.A méz elősegíti a zöldségekben lévő ásványi anyagok felszívódását, ezért kitűnő a salátákhoz. Erre példa az alábbi kínai kel salátánk. Mézzel készült recepteket találhatnak még az Infórádió korábbi adásában elhangzott receptek között is, melyeket a mellékelt Tálaló linkre kattintva közvetlenül elérhetőek.
Kínai kel mézes mustáros öntettel
Hozzávalók:
az öntethez:
- 1 evőkanál méz
- 1 kiskanál mustár
- 1 evőkanál fehér borecet
- 4 evőkanál hidegen préselt olívaolaj
- só
- a salátához:
- 1 kis kínai kel
- 1 nagy, piros héjú alma
- fél citrom leve
- 5 evőkanál pirított napraforgómag
Először a salátaöntetet készítjük el. A mézet, a mustárt, a borecetet simára keverjük, majd belecsurgatjuk az olívaolajat, és enyhén megsózzuk. A kínai kelt alaposan megmossuk, majd hosszában cikkekre vágjuk, és személyenként két-három darabot tányérra fektetünk. Az almát folyó vízben jól leöblítjük, héjastul először félbe, majd negyedekbe vágjuk. Magházát eltávolítjuk, majd a gyümölcsöt csinosan felkockázzuk, és citromlével gyorsan meglocsoljuk, nehogy megbarnuljon. A kelcikkekre szórjuk, a pirított napraforgómaggal meghintjük, és az öntettel meglocsoljuk. Azonnal tálaljuk. Hagyjuk, hogy a salátát mindenki a tányérján maga vágja össze és forgassa az öntetbe. Ropogós francia kenyérrel nagyon finom, de bármilyen magos, rozs- vagy teljeskiőrlésű lisztből készült kenyér, zsemle stangli illik hozzá.
Tipp
- Ez a saláta helyettesíthet egy könnyű vacsorát, és beilleszthető a kímélő étrendbe is.
- Alma helyett keményebb körtével is készíthetjük
- Napraforgó mag helyett vagy azzal együtt bármilyen maggal ízesíthetjük.
- Ha valamilyen különleges olajjal készítjük a salátaöntetet, még izgalmasabb ízeket kapunk, például a pirított tökmagos változathoz nagyon illik a tökmagolaj.