Kiskertemben kibújt a medvehagyma
Igaz, én egész medvehagyma mezőre számítottam, hiszen tavaly már volt néhány tővel, és úgy tudni, ahol megtelepszik, ott gyorsan önmagától elszaporodik. Most viszont csak néhány levélke dugta ki a fejét a földből. Utánaolvastam a „szakirodalomban”, mi lehet az oka? A válasz meglepően egyszerű:
tavaly örömömben valószínű túl sok levelet téptem le, pedig meg kellett volna hagyni jó részét, hogy kivirágozzon, és magot érleljen. A magasra megnövő magszárból a magok tenyérnyi területen szétszóródnak, és következő évben már számottevő szaporulat várható. Az üzletekben viszont bőven kapható, így nem kell lemondanunk a tavasz első igazi zöldféléjéről, sokféle finomságot készíthetünk belőle. Akik nem termeszteni akarják, hanem vadon szedni, azok néhány fontos és lényeges tanácsot olvashatnak az Infostart honlapján.
Medvehagyma-krémleves
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- diónyi vaj
- 30 dkg burgonya
- só, őrölt bors
- késhegynyi reszelt szerecsendió
- 1,5 dl tejszín
- 10 dkg medvehagymalevél
- fél citrom leve
A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, és a vajon megfuttatjuk. A burgonyát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk, a hagymára dobjuk, és annyi vízzel engedjük fel, hogy bőven ellepje. Megózzuk, megborsozzuk, reszelt szerecsendióval fűszerezzük. Puhára főzzük, majd a medvehagyma háromnegyed részével turmixoljuk. A tejszínnel felengedjük, és annyi vizet vagy levest (lásd: tippek) öntünk még hozzá, hogy 1,2 liternyi legyen, azaz mindenkinek legalább 3 deci leves jusson. A citromlével ízesítjük, megkóstoljuk, és ha kell, utánaízesítjük. Tálaláskor a maradék, hajszálvékony csíkokra vágott medve hagymával megszórjuk. Pirított zsemlekockát , vagy sajtos pirítóst kínálhatunk hozzá.
Elkészítési ideje: 45 perc
Tipp:
- Finomabb lesz a levesünk, ha 7-8 dl zöldséglevessel készítjük, ami bio zöldségleves leveskockából is jó.
- Ez a leves egész különleges lesz, ha 1-2 körtét vékony cikkekre vágunk, és tálalás előtt ezt dobjuk bele betétnek. Tavalyi körte még kapható a piacon.
- Apróra vágott medvehagymával bármilyen salátaöntetet ízesíthetünk, különleges, változatos lesz tőle. Használjuk ki ezeket a napokat, amíg frissen kapható.