Kiskertemben kibújt a medvehagyma

Igaz, én egész medvehagyma mezőre számítottam, hiszen tavaly már volt néhány tővel, és úgy tudni, ahol megtelepszik, ott gyorsan önmagától elszaporodik. Most viszont csak néhány levélke dugta ki a fejét a földből. Utánaolvastam a „szakirodalomban”, mi lehet az oka? A válasz meglepően egyszerű:

tavaly  örömömben valószínű túl sok levelet téptem le, pedig meg kellett volna hagyni jó részét, hogy kivirágozzon, és magot érleljen. A magasra megnövő magszárból a magok tenyérnyi területen szétszóródnak, és következő évben már számottevő szaporulat várható.  Az üzletekben viszont bőven kapható, így nem kell lemondanunk a tavasz első igazi zöldféléjéről,  sokféle finomságot készíthetünk belőle. Akik nem termeszteni akarják, hanem vadon szedni, azok néhány fontos és lényeges tanácsot olvashatnak az Infostart honlapján.

Medvehagyma-krémleves

Hozzávalók:

  • 1 fej  vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • diónyi vaj
  • 30 dkg burgonya
  • só, őrölt bors
  • késhegynyi reszelt szerecsendió
  • 1,5 dl tejszín
  • 10 dkg medvehagymalevél
  • fél citrom leve

A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, és a vajon megfuttatjuk. A burgonyát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk, a hagymára dobjuk, és annyi vízzel engedjük fel, hogy bőven ellepje. Megózzuk, megborsozzuk, reszelt szerecsendióval fűszerezzük. Puhára főzzük, majd a medvehagyma háromnegyed részével turmixoljuk. A tejszínnel felengedjük, és annyi vizet  vagy levest (lásd: tippek) öntünk még hozzá, hogy 1,2 liternyi legyen, azaz mindenkinek legalább 3 deci leves jusson. A citromlével ízesítjük, megkóstoljuk, és ha kell, utánaízesítjük. Tálaláskor a maradék,  hajszálvékony csíkokra vágott medve hagymával megszórjuk. Pirított zsemlekockát , vagy sajtos pirítóst kínálhatunk hozzá.

Elkészítési ideje: 45 perc

Tipp:

  • Finomabb lesz a levesünk, ha 7-8 dl zöldséglevessel készítjük, ami bio zöldségleves leveskockából is jó.
  • Ez a leves egész különleges lesz, ha 1-2 körtét vékony cikkekre vágunk, és tálalás előtt ezt dobjuk bele betétnek. Tavalyi körte még kapható a piacon.
  • Apróra vágott medvehagymával bármilyen salátaöntetet ízesíthetünk, különleges, változatos lesz tőle. Használjuk ki ezeket a napokat, amíg frissen kapható.