Tavaszt váró krumplisaláta

 A  húsvéti  sonka mellé  krumplisaláta is  kívánkozik. Klasszikus  készítési módja, hogy a  karikákra vágott,  főtt kifliburgonyát valamilyen kellemesen pikáns ecetes salátalével ízesítjük és lila hagymával, főtt zellerrel, esetleg almával  gazdagítjuk. Mai salátánk ettől eltér, mert húslevesben pácolódik és a várva várt tavaszt idézve friss  uborkával, paprikával és madársalátával keverve tálaljuk.

Az Inforádió korábbi Tálaló című adásában elhangzott  recepteket a mellékelt linkre kattintva olvashatják el.

Tavaszi krumplisaláta

Hozzávalók:

1 kg kiflikrumpli

2 vöröhagyma vagy 1 csomó újhagyma

2,5 dl húsleves

3-4 evőkanál fehér borecet

2 evőkanál  extraszűz olívaolaj

1 piros kaliforniai vagy kápia paprika

1 közepes kigyóuborka

maroknyi  madársaláta

A  krumplit héjában megfőzzük. Közben a hagymát megtisztitjuk, kis kockákra vágjuk és a húslevesben üvegesre  pároljuk (ha újhagymával készítjük azt felkarikázzuk). Ezután az ecetet is beleöntjük és felforraljuk. A kruplit még melegen meghámozzuk, 2-3 milliméterer vastag karikákra  vágjuk, a forró húlevessel leöntjük, és ebben  hagyjuk kihűlni, mialatt az ízei jól összeérnek. Tálalás elött az olajjal meglocsoljuk, megborsozzuk, ha kell, meg is sózzuk. Az uborkát  kis kockákra, a paprikát vékony csíkokra vágjuk és a megmosott, levelire tépkedett madársalátával a együtt közvetlenül a taálalás előtt  a krumplisalátába forgatjuk.

Elkészítési ideje : 40 perc + a  krumpli  hűlési ideje

Tipp:

  • Ha nincs kész húslevesünk,  készíthetünk  egy fél bio húsleveskockákból is, mert mindössze egy negyed literre  van szükségünk a salátához.
  • A madársalátát helyettesíthetjük rukkolával  is.
  • A kaliforniai illetve kápia paprika helyett vehetünk egy-két paradicsomot is.
  • Miután a zöldfélékből kevés kell, vásároljunk bio minőségűeket, ha módunk van rá.