Tavaszt váró krumplisaláta
A húsvéti sonka mellé krumplisaláta is kívánkozik. Klasszikus készítési módja, hogy a karikákra vágott, főtt kifliburgonyát valamilyen kellemesen pikáns ecetes salátalével ízesítjük és lila hagymával, főtt zellerrel, esetleg almával gazdagítjuk. Mai salátánk ettől eltér, mert húslevesben pácolódik és a várva várt tavaszt idézve friss uborkával, paprikával és madársalátával keverve tálaljuk.
Az Inforádió korábbi Tálaló című adásában elhangzott recepteket a mellékelt linkre kattintva olvashatják el.
Tavaszi krumplisaláta
Hozzávalók:
1 kg kiflikrumpli
2 vöröhagyma vagy 1 csomó újhagyma
2,5 dl húsleves
3-4 evőkanál fehér borecet
2 evőkanál extraszűz olívaolaj
1 piros kaliforniai vagy kápia paprika
1 közepes kigyóuborka
maroknyi madársaláta
A krumplit héjában megfőzzük. Közben a hagymát megtisztitjuk, kis kockákra vágjuk és a húslevesben üvegesre pároljuk (ha újhagymával készítjük azt felkarikázzuk). Ezután az ecetet is beleöntjük és felforraljuk. A kruplit még melegen meghámozzuk, 2-3 milliméterer vastag karikákra vágjuk, a forró húlevessel leöntjük, és ebben hagyjuk kihűlni, mialatt az ízei jól összeérnek. Tálalás elött az olajjal meglocsoljuk, megborsozzuk, ha kell, meg is sózzuk. Az uborkát kis kockákra, a paprikát vékony csíkokra vágjuk és a megmosott, levelire tépkedett madársalátával a együtt közvetlenül a taálalás előtt a krumplisalátába forgatjuk.
Elkészítési ideje : 40 perc + a krumpli hűlési ideje
Tipp:
- Ha nincs kész húslevesünk, készíthetünk egy fél bio húsleveskockákból is, mert mindössze egy negyed literre van szükségünk a salátához.
- A madársalátát helyettesíthetjük rukkolával is.
- A kaliforniai illetve kápia paprika helyett vehetünk egy-két paradicsomot is.
- Miután a zöldfélékből kevés kell, vásároljunk bio minőségűeket, ha módunk van rá.