Saláták krumpliból

Zelleres, lilahagymás krumplisaláta

Zellres, lilahagymás krumplisaláta Hozzávalók:
  • 80 dkg kiflikrumpli
  • 1 nagy zellergumó
  • 1 nagy fej lilahagyma
  • só, őrölt bors
a salátaléhez:
  • porcukor
  • enyhe ecet

A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk és vékony karikákra vágjuk. A zellert megtisztítjuk, és egészben hagyva, sós vízben ezt is puhára főzzük. Amikor kihűlt, egészen vékonyan felszeleteljük. A lilahagymát lehéjazzuk, majd  2 millimétert vastag karikákra vágjuk ügyelve, nehogy szálaira szétessen. A burgonya-, hagyma- és zellerszeleteket váltakozva egy mély salátástálba rétegezzük, a sorokat rendre egy kevés sóval, és őrölt borssal megszórjuk. Annyi salátalevet készítünk, amennyi a hozzávalókat bőven ellepi, ehhez a kellő mennyiségű vizet cukorral, sóval, ecettel kellemesen savanykásra ízesítjük. (Aki szereti, olajat ­ lehetőleg hidegen sajtoltat­, is keverhet bele.) Tálalás előtt néhány óráig állni hagyjuk. Őrölt borssal felaprított metélőhagymával díszíthetjük.


Erdélyi krumplisaláta

Erdélyi krumplisaláta Hozzávalók:
  • 60 dkg kiflikrumpli
  • 2 savanykás alma
  • 1 kis fej vöröshagyma
a salátaöntethez:
  • 3 főtt tojás sárgája
  • 1 evőkanál olaj
  • 2 dl tejföl
  • só, őrölt bors
  • 1-1 késhegynyi morzsolt tárkony és kakukkfű
  • 1 csokor petrezselyem
a díszítéshez:
  • a főtt tojások fehérjéje

A burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk és karikákra vágjuk. A tojások sárgáját villával összetörjük, majd az olajjal és a tejföllel simára keverjük. Sóval, borssal, a tárkonnyal, a kakukkfűvel és az apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük. Az almát és a vöröshagymát meghámozzuk, felszeleteljük, majd burgonyakarikákkal együtt a salátaöntetbe forgatjuk. Egy-két óráig állni hagyjuk, végül a csíkokra vágott tojásfehérjével megszórva tálaljuk.


Lila krumplisaláta

Lila krumplisaláta Hozzávalók:
  • 50 dkg kiflikrumpli
  • 5 dl céklasalátalé
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 csokor metélőhagyma
  • só, őrölt bors
a zellersalátához:
  • 2 közepes nagyságú zellergumó
  • 2 dl tejföl
  • 1-2 evőkanál citromlé
  • só, őrölt bors
  • 5 evőkanál majonéz

A krumplit héjában megfőzzük, megtisztítjuk, karikákra vágjuk, és még melegen a céklasaláta levével leöntjük. Az olajat is belecsorgatjuk, az apróra vágott metélőhagymával és kevés őrölt borssal ízesítjük. Egy napig állni hagyjuk, hogy a céklalé íze és színe a burgonyát jól átjárja. Közben a zellergumókat megtisztítjuk, gyufaszálnyi csíkokra vágjuk, leforrázzuk, majd leszűrjük. Nyersen is hagyhatjuk, de akkor azonnal sóval és citromlével össze kell keverni., és lehetőleg egy-két órát állni hagyni, hogy a nyers zeller kissé összeessen. Tálalás előtt a tejfölt, majonézzel összekeverjük, és a citromlével, őrölt borssal, sóval kellemesen pikánsra ízesítjük. A leszűrt lila színű burgonyasalátát a tál közepére halmozzuk, és a majonézes zellert koszorúként köré rakjuk.