Saláták krumpliból
Zelleres, lilahagymás krumplisaláta
Hozzávalók:- 80 dkg kiflikrumpli
- 1 nagy zellergumó
- 1 nagy fej lilahagyma
- só, őrölt bors
- só
- porcukor
- enyhe ecet
A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk és vékony karikákra vágjuk. A zellert megtisztítjuk, és egészben hagyva, sós vízben ezt is puhára főzzük. Amikor kihűlt, egészen vékonyan felszeleteljük. A lilahagymát lehéjazzuk, majd 2 millimétert vastag karikákra vágjuk ügyelve, nehogy szálaira szétessen. A burgonya-, hagyma- és zellerszeleteket váltakozva egy mély salátástálba rétegezzük, a sorokat rendre egy kevés sóval, és őrölt borssal megszórjuk. Annyi salátalevet készítünk, amennyi a hozzávalókat bőven ellepi, ehhez a kellő mennyiségű vizet cukorral, sóval, ecettel kellemesen savanykásra ízesítjük. (Aki szereti, olajat lehetőleg hidegen sajtoltat, is keverhet bele.) Tálalás előtt néhány óráig állni hagyjuk. Őrölt borssal felaprított metélőhagymával díszíthetjük.
Erdélyi krumplisaláta
Hozzávalók:- 60 dkg kiflikrumpli
- 2 savanykás alma
- 1 kis fej vöröshagyma
- 3 főtt tojás sárgája
- 1 evőkanál olaj
- 2 dl tejföl
- só, őrölt bors
- 1-1 késhegynyi morzsolt tárkony és kakukkfű
- 1 csokor petrezselyem
- a főtt tojások fehérjéje
A burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk és karikákra vágjuk. A tojások sárgáját villával összetörjük, majd az olajjal és a tejföllel simára keverjük. Sóval, borssal, a tárkonnyal, a kakukkfűvel és az apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük. Az almát és a vöröshagymát meghámozzuk, felszeleteljük, majd burgonyakarikákkal együtt a salátaöntetbe forgatjuk. Egy-két óráig állni hagyjuk, végül a csíkokra vágott tojásfehérjével megszórva tálaljuk.
Lila krumplisaláta
Hozzávalók:- 50 dkg kiflikrumpli
- 5 dl céklasalátalé
- 2 evőkanál olaj
- 1 csokor metélőhagyma
- só, őrölt bors
- 2 közepes nagyságú zellergumó
- 2 dl tejföl
- 1-2 evőkanál citromlé
- só, őrölt bors
- 5 evőkanál majonéz
A krumplit héjában megfőzzük, megtisztítjuk, karikákra vágjuk, és még melegen a céklasaláta levével leöntjük. Az olajat is belecsorgatjuk, az apróra vágott metélőhagymával és kevés őrölt borssal ízesítjük. Egy napig állni hagyjuk, hogy a céklalé íze és színe a burgonyát jól átjárja. Közben a zellergumókat megtisztítjuk, gyufaszálnyi csíkokra vágjuk, leforrázzuk, majd leszűrjük. Nyersen is hagyhatjuk, de akkor azonnal sóval és citromlével össze kell keverni., és lehetőleg egy-két órát állni hagyni, hogy a nyers zeller kissé összeessen. Tálalás előtt a tejfölt, majonézzel összekeverjük, és a citromlével, őrölt borssal, sóval kellemesen pikánsra ízesítjük. A leszűrt lila színű burgonyasalátát a tál közepére halmozzuk, és a majonézes zellert koszorúként köré rakjuk.