Új év – régi, kipróbált fogás: korhelyleves
A savanyú káposztának számtalan előnye van: a belőle készült ételeket szinte mindenki szereti, jó előre elkészíthetők, sokáig elállnak, sőt használ nekik a felmelegítés. Szilveszterkor (és majd a farsangi mulatságok idején) különösen jól jönnek mindezen tulajdonságai, ráadásul az ilyenkor próbára tett gyomrot is megnyugtatja.
Korhelyleves
Hozzávalók:
(5-6 főre)
1 közepes vöröshagyma
3 evőkanál mangalicazsír
1 kiskanál pirospaprika
50 dkg savanyú káposzta
1 mokkáskanál őrölt bors
1 kiskanál só
1 babérlevél
2 pár virsli vagy 20 dkg füstölt kolbász
2 dl tejföl
2 csapott evőkanál liszt
A vöröshagymát megtisztítjuk, kis kockákra vágjuk, megsózzuk, és a zsíron megfuttatjuk, azaz üvegesre, halvány sárgára sütjük. A tűzről lehúzzuk, a pirospaprikát belekeverjük. A savanyú káposztát néhány vágással fölaprítjuk, hogy szálai ne legyenek túl hosszúak, és a paprikás hagymába forgatjuk, majd 1,5 liter vízzel felengedjük, megborsozzuk, megsózzuk, a babérlevelet beledobjuk. Nagy lángon fölforraljuk, majd lefödve, kis lángon kb. 35 percig főzzük. Vigyázzunk, nehogy túlfőjön, a káposzta akkor jó, ha még egy kissé ropogós. A virsli vagy kolbász héját lehúzzuk, majd karikákra vágjuk, a levesbe dobjuk és még 5 percig főzzük. Közben a tejfölt liszttel és fél deci vízzel teljesen simára keverjük, majd forró levesből kimert 2 merőkanálnyi lével hígítjuk. Jól elkeverjük, és szűrőn keresztül a levesbe öntjük, hogy lisztes csomókat kiszűrjük. 2-3 percig forraljuk, ezalatt kissé besűrűsödik, de a korhelylevesnek semmiképp sem kell vastagnak lennie.
Elkészítési ideje: 50 perc
Tipp:
- A korhelyleveshez zsírt használjunk, mert ez illik hozzá, ám ha módunk van rá, vegyünk mangalicazsírt, mert az az egészségesebb, és más magyaros ételek készítésénél is jól jön majd.
- Még karakteresebb lesz leves íze, ha egy púpozott mokkáskanál majoránnával is fűszerezzük, ezt virslivel együtt szórjuk bele.
- Ez a leves füstölt hús levében is készülhet, de ekkor óvatosan bánjunk a sóval, mert a füstöltlé eleve sós.