Szilveszterre csülök

Csülköt sütni mindig aktuális, mindig sikerre számíthatunk vele. Elkészítése nem jár sok munkával, ráadásul egy nagyobbacska már egy hattagú társaságnak is elég, ráadásul jól “megágyaz” az innivalóknak, ami szilveszterkor  fontos szempont lehet . Télen párolt káposztával, savanyúsággal, tavasztól őszig idény zöldségekkel vagy friss salátával tálalhatjuk.

A sör segít az puhulásban, a szaftosságban, az ízek kiteljesedésében.

Sörben sült csülök

Hozzávalók (6 személyre):

  • 1 csülök (kb. 1,5 kg)
  • 1 evőkanál só
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • őrölt bors
  • köménymag
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 dl olaj
  • 3 dl világos sör

A csülköt alaposan megmossuk, egyik oldalán csontig behasítjuk, a húst a csont körül kissé meg is lazítjuk. Abba a tepsibe fektetjük, amiben majd sütni fogjuk. Kívül-belül besózzuk, a zúzott fokhagymával, a borssal, a köménnyel és a mustárral bedörzsöljük. Az olajjal és a sörrel megöntözzük, majd lefedve 1 napra a hűtőszekrénybe tesszük. Sütéskor még 3 deci vizet vagy húslevest öntünk alá, majd alufóliával letakarva közepesen meleg (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) sütőbe toljuk. Kb. 1 óra alatt puhára pároljuk, azután a fóliát levesszük róla, és mindkét oldalát, levével gyakran locsolgatva ropogós pirosra sütjük. Többféle párolt zöldség illik hozzá köretnek.

Elkészítési idő: 1 óra 30 perc + pácolás