A karácsonyi pulyka kísérői
Az angolszász világban a karácsonyi sült pulyka mellé sok köret is dukál. Elmaradhatatlan a sült krumpli, a párolt vörös káposzta vagy kelbimbó. Mindehhez még jön a pecsenyeszósz -a vörös áfonya szósz – kenyérszósz elengedhetetlen triumvirátusa. Utóbbi receptje nálunk legfeljebb a régi családi szakácskönyvekben olvasható. Meggondolandó, hogy a idén ne próbálkozzunk meg vele: olcsó és akár kezdők is könnyen előkészíthetik.
Kenyérszósz
Hozzávalók:.
- 5 + 1 dl tej
- 1 kis fej hagyma
- 6 szegfűszeg
- 2 babérlevél
- 15 dkg szikkadt fehér kenyér héja nélkül
- egy csipet őrölt szerecsendió
- só, bors
- 2-3 evőkanál tejszín
- 5 dkg vaj
A hagymát megtisztítjuk, a szegfűszeggel és a babérlevéllel együtt a fél liter tejhez adjuk, majd lassan, vigyázva nehogy lekapjon vagy kifusson, felforraljuk. Ezután kis lángon 15-20 percig tovább főzzük, míg a hagyma megpuhul, majd félretesszük, és hagyjuk kihűlni. Közben a szikkadt fehér kenyeret kis kockákra vágjuk vagy kézzel darabokra tépjük. A tejből kidobjuk a hagymát és a fűszereket, majd hozzáadjuk a kenyérdarabkákat, a szerecsendiót és sózzuk, borsozzuk. Visszatesszük a tűzre és fakanállal kavargatva addig melegítjük (ez kb. 5 perc), míg a kenyérdarabok szétmállanak benne és az egész mártásszerűvé válik. Ha túl sűrűnek találnák, a +1 dl tejből kicsit hozzáadunk, hogy felhígulva a megfelelő állagot kapja. Ezt követően a tejszínt beleöntjük, újra kavarunk rajta egyet, még egy percig főzzük és kész. Ha nem azonnal tálaljuk, akkor hozzákeverjük a vajat, ami megakadályozza, hogy megbőrösödjön.
Tipp:
-
- Az ízesített tejet akár egy nappal korábban is elkészíthetjük, és csak a menű felszolgálása előtt kezdünk hozzá a szósz elkészítéséhez.
- Sok háziasszony a szegfűszegeket a hagymába szúrja és így főzi meg a tejben, hogy egyszerűbben eltávolíthassa a végén.
- A kész szósz akár egy hetet is eláll a hűtőszekrényben.
- Ha le kívánjuk fagyasztani, akkor az utolsó két lépést hagyjuk el (tejszín, vaj), így akár egy hónapig is tárolható a mélyhűtőben. Felolvasztás után melegítsük át, és a fenti leírás szerint fejezzük be a mártást. (Keverjük bele a tejszínt, majd további 1 percig melegítsük, és adjuk hozzá a vajat, nehogy megbőrösödjön.)
- Fekete bors helyett, ha lehet, fehéret használjunk, hogy a mártás színe szép egyenletes fehér maradjon.