A karácsonyi pulyka kísérői

Az angolszász világban a karácsonyi sült pulyka mellé sok köret is dukál. Elmaradhatatlan a  sült krumpli, a párolt vörös káposzta vagy kelbimbó. Mindehhez  még jön a pecsenyeszósz -a vörös áfonya szósz – kenyérszósz elengedhetetlen triumvirátusa. Utóbbi receptje nálunk  legfeljebb a régi családi szakácskönyvekben olvasható. Meggondolandó, hogy a idén ne próbálkozzunk meg vele: olcsó és  akár kezdők is könnyen előkészíthetik.

Kenyérszósz

 Hozzávalók:.

  • 5 + 1 dl tej
  • 1 kis fej hagyma
  • 6 szegfűszeg
  • 2 babérlevél
  • 15 dkg szikkadt fehér kenyér héja nélkül
  • egy csipet őrölt szerecsendió
  • só, bors
  • 2-3 evőkanál tejszín
  • 5 dkg vaj

A hagymát megtisztítjuk, a szegfűszeggel és a babérlevéllel együtt a fél liter tejhez adjuk,  majd lassan, vigyázva nehogy lekapjon vagy kifusson, felforraljuk. Ezután  kis lángon 15-20 percig tovább főzzük, míg a hagyma megpuhul, majd félretesszük, és hagyjuk kihűlni. Közben a  szikkadt fehér kenyeret kis kockákra vágjuk vagy kézzel darabokra tépjük. A tejből kidobjuk a hagymát és a fűszereket, majd hozzáadjuk a kenyérdarabkákat, a szerecsendiót és  sózzuk, borsozzuk. Visszatesszük a tűzre és fakanállal kavargatva addig melegítjük (ez kb. 5 perc), míg a kenyérdarabok szétmállanak benne és az egész mártásszerűvé válik. Ha túl sűrűnek találnák, a +1 dl tejből kicsit hozzáadunk, hogy felhígulva a megfelelő állagot kapja. Ezt követően  a tejszínt beleöntjük, újra kavarunk rajta egyet, még egy percig főzzük és kész. Ha nem azonnal tálaljuk, akkor hozzákeverjük a vajat, ami megakadályozza, hogy megbőrösödjön.

Tipp:

    • Az ízesített tejet akár egy nappal korábban is elkészíthetjük, és csak a menű felszolgálása előtt kezdünk hozzá a szósz elkészítéséhez.
    • Sok háziasszony a szegfűszegeket a hagymába szúrja és így főzi meg a tejben, hogy egyszerűbben eltávolíthassa  a végén.
    • A kész szósz akár egy hetet is eláll a  hűtőszekrényben.
    • Ha le kívánjuk fagyasztani, akkor az utolsó két lépést hagyjuk el (tejszín, vaj), így akár egy hónapig is tárolható a mélyhűtőben.  Felolvasztás után melegítsük át,  és a fenti leírás szerint fejezzük be a mártást. (Keverjük bele a tejszínt, majd további 1 percig melegítsük, és adjuk hozzá a vajat, nehogy megbőrösödjön.)
  • Fekete bors helyett, ha lehet, fehéret használjunk, hogy a mártás  színe szép  egyenletes fehér maradjon.