Adventi aprósütemények

Süteménysütés nélkül elképzelhetetlen az ünnepi készülődés, az illatok, ízek, éppúgy hozzátartoznak az adventhez, mint a gyertyafény, a fenyőillat, az elcsöndesülés. Az elkövetkezendőkben néhány kevésbé ismert sütemény receptjét adjuk közre, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy ezekkel a megszokott adventi sütemények választékát bővíthessük, megújíthassuk.

Szerecsenkocka

15 dkg vajat vagy jó minőségű margarint 4 tojás sárgájával, 12 dkg porcukorral és  1 zacskó vaníliás cukorral habosra keverünk. Ezután 10 dkg puha csokoládéval és 10 dkg durvára vágott dióval összedolgozzuk. A tojások keményre vert habját beleforgatjuk. és ezt a tésztamasszát 2 ujjnyi vastagon egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. Előmelegített  (180 °C, légkeveréses sütőben 165°C) sütőbe toljuk, 10 perc elteltével közepes lánggal (165 °C, légkeveréses sütőben 150°C ) kb. 25 percig sütjük tovább. (Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.) A tetejét még melegen baracklekvárral megkenjük, és dióval díszítjük. Kihűlve vágjuk kockákra.

Meggyes kókuszos 

25 dkg finomlisztet, 15 dkg puha vajat vagy jó minőségű margarint, 8 dkg porcukrot, 2 tojássárgáját, mokkáskanálnyi reszelt citromhéjat gyors mozdulatokkal összedolgozunk, és egy nagy tepsibe nyomkodjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (165 °C, légkeveréses sütőben 150°C) kb. 15 perc alatt megsütjük. (Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült –e.)   A sütőből kivesszük, és  amíg   hűl, 10 tojás fehérjét, 30 dkg cukorral, 10 dkg kókuszreszelékkel habverővel verve felforralunk, majd 5 dkg finomlisztet beleszórunk , ezzel is felforraljuk, majd a tűzről lehúzzuk, és a tésztára öntjük. Kimagozott meggybefőttel megszórjuk, kókuszreszelékkel meghintjük, és a sütőben kis lánggal 30-35 percig szárítjuk.

***

Gyümölcsös marcipánkenyér

40 dkg natúr marcipánt sütőben képlékenyre langyosítunk, 20 dkg darlt háztartási kekszet, 30 dkg apróra vágott, vegyes aszalt gyümölcsöt és 10 dkg narancslekvárt gyúrunk bele. 1 órára hűtőszekrénybe tesszük. Fólián karvastagságú rúddá formázzuk, újabb 1 órát hűtjük. 25 dkg olvasztott étcsokoládéval bevonjuk a tetejét. Szeletelve rakjuk tálra.