Karácsonyra mandulás ropogós
Karácsony előtt jól jön minden olyan sütemény receptje, amit jó előre, akár nagyobb mennyiségben is el lehet készíteni, mert sokáig eláll, ráadásul eltér a megszokott édességektől. A mandulás ropogós pontosan ilyen, száraz, finom, illatos ropogtatni való. Az olaszok ezt a fajta süteményt hívják “cantucci”-nak. Érdemes többet sütni, mert ajándéknak is nagyszerű, egy szép dobozba csomagolva még a férfiaknak is örömet szerezhet. Akik nem csak elolvasni szeretika receptet, hanem szívesen megnézik “élőben” hogyan készül, azok kattintsanak ide!
!
Mandulás ropogós
Hozzávalók (egy püspökkenyérformához elegendő mennyiség):
- 4 tojás
- 16 dkg porcukor
- 20 dkg mandula héjastul
- 16 dkg finomliszt
- 2 kiskanál vaníliás cukor
A megmosott tojásokat szétválasztjuk és a sárgáját a cukorral habosra keverjük. A mandulát héjastul hozzáadjuk és összekeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd a cukros tojásos mandulás masszába forgatjuk. Végül a lisztet is beleszórjuk és vaníliás cukorral és csipetnyi sóval ízesítjük. Az óvatosan összekevert masszát kivajazott őzgerinc vagy valamilyen hosszúkás formába töltjük, és 180°C fokra előmelegített sütőben (légkeveréses sütőben 165°C) 25 percig sütjük, majd tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e, és ha igen, akkor már elegendő csak 10 percre visszatenni a sütőbe (Ha túl lágy lenne a belseje, süssük még tovább 10-20 percig.)
A megsült tésztát rácsra borítjuk és megvárjuk, amíg kihűl. Ezután hajszálvékony szeletekre vágjuk majd a szeleteket egymás mellé tepsire fektetjük és visszatesszük a sütőbe száradni. Elég hozzá 50-60°C fokos meleg) Akkor jó, ha törékeny és ropogós. Dobozba téve sokáíg eláll.
Tipp
- Nagyon jó, ha házilag vaníliarúddal ízesített “vaníliás” cukrot használunk, mert így elkerüljük a műaromákat.
- Ezt a süteményt a lehető legvékonyabbra kell szeletelnünk, ezért nagy segítség, ha van a háztartásunkban egy elektromos kés. Szépen és könnyen lehet szeletelni vele mindenféle sültet, felvágottat, kényes süteményt.