KÁRPÁTALJAI KOSTOLÓ

A Kárpátok dús lejtőin legelésző tehenek, juhok mindig bőségesen ellátták az ott élőket jó zsíros tejjel, vajjal, túróval. Nem véletlen, hogy a legkedveltebb helyi fogások ezekkel készülnek. A kukoricadarából főzött puliszka túróval lerakva messze földön híres fogás. A kárpátaljai konyha hagyományos ételeiről a Magyar Konyha 2016 októberi számában írtam bővebben, évekkel ezelőtt Kárpátaljai kóstoló címmel könyvem is jelent meg róluk. Akik szívesen olvasnának minderről kattintsanak a linkre,  akik pedig kedvet kapnak egy kis Kárpátaljai utazáshoz, azoknak eligazodást nyújt a Magyar Konyha 2018. novemberi számának mellékleteként megjelent Kárpátaljai gasztrokalauz 190 vendéglátással, vendégvárással kapcsolatos helyről, helyiségről.  Addig is amíg mindannyian eljutunk Kárpátaljára álljon itt az alábbi recept és néhány másikat a keresőbe írva szintén megtalálnak az oldalon.

Túrós puliszka

30 dkg kukoricadara

5 dkg vaj

10 dkg füstölt szalonna

30 dkg juhtúró

esetleg 1 pohár tejföl

A kukoricadarát másfél liter, lobogva forró, sós vízbe szórjuk, miközben állandóan keverjük. Kis lángon addig főzzük, amíg a vizet teljesen magába nem szívta, és meg nem puhult. Egy tűzálló vagy vastag aljú edényt esetleg cseréptálat veszünk, jól kivajazzuk, és egy réteg puliszkát elegyengetünk benne. Kockára vágott és megpirított szalonnadarabkákkal megszórjuk, majd juhtúrót morzsolunk a tetejére. A rétegezést addig ismételjük, amíg az edény megtelik. A takaró réteg puliszka legyen. Jó meleg sütőben 10-15 percig sütjük. Kockákra vágva szedjük tálra. Kárpátalján egyszerűen, önmagában szolgálják fel, de nyáron adnak hozzá öntött salátát.

Elkészítési ideje: 50 perc

Tipp:

  • Szokás a rétegek közé, illetve tálaláskor a tetejére, tejfölt locsolni.
  • Az olvasztott szalonna helyett néha tepertőt is használnak.
  • Más változat szerint egy-egy adag puliszkát a tányérokba simítanak, olvasztott vajjal meglocsolják, és apróra vágott sonkával megszórják. A tetejére túrót morzsolnak, és azonnal kínálják.
  • A kárpátaljai  Nagydobrony környékén kukoricaliszttel is készítették. A kész kását egy nagy porcelántálon elegyengették, majd a tálaló kanál nyelével kockákra vágták, és ezeket a kockákat szedték a tányérokba. Nemcsak túróval, de párolt savanyú káposztával is kínálták, sőt ha maradt, azt másnap édes, de nem forralt tejjel leöntve, esetleg megcukrozva tálalták.