Boros fogások
Ez alkalommal néhány klasszikus, de ritkán készített boros fogás receptjét idézzük fel. Valószínű, hogy a karácsonykor asztalra kerülő borlevesről eszünkbe sem jut, hogy más ünnepi alkalmakkor is lenne létjogosultsága, például húsvétkor. A borhab közismertebb nevén a borsodó – pedig mintha végképp feledésbe merült volna.
Az adás meghallgatható az Info Rádió weboldalán.
Borleves
Hozzávalók:- 7 dl fehérbor
- 1 biocitrom
- darabka fahéj
- 2-3 szegfűszeg
- 4 tojássárgája
- 2-3 evőkanál étkezési keményítő (ennek hiányában feleannyi finomliszt)
- 10 dkg kristálycukor
Borhab – borsodó
Hozzávalók:- 3 dl félédes fehérbor
- kis darabka citromhéj
- csipetnyi őrölt fahéj és szegfűszeg
- csipetnyi só
- 3 tojás
- 8-10 dkg porcukor
- 1 csapott evőkanál finomliszt
Vörösboros kacsa
Hozzávalók:- 10 dkg füstölt szalonna
- 2 vöröshagyma
- 1 konyhakész pecsenyekacsa
- 1 kisebb zellergumó
- 2-2 sárgarépa és petrezselyemgyökér
- 1-1 kiskanál csípős és édes pirospaprika
- kiskanál só és majoránna
- csipetnyi reszelt szerecsendió
- 3 dl vörösbor, pl. kadarka
- 10-15 dkg csiperkegomba