Karácsonyi pulykavariációk

Mára a sült pulyka a karácsonyi ünnepi menü elmaradhatatlan része lett szinte világszerte, s így van ez nálunk is. E heti receptjeink a különleges töltelékek jegyében készültek.

Gesztenyés, almás töltött pulyka

Gesztenyés, almás pulyka Hozzávalók (6 személyre):
  • 1 konyhakész bébipulyka (kb. 3-4 kg)
  • só, őrölt bors
  • 40 dkg alma
  • 40 dkg sült gesztenye
  • 3 evőkanál méz
  • 3 tojás
  • 2 dl tej
  • 4 zsemle
  • 5 dl száraz fehérbor

A pulykát jól megmossuk, szárazra töröljük, majd sóval, borssal kívül-belül jól bedörzsöljük, és egy éjszakán át hűtőszekrényben pihentetjük. A megmosott, kicsumázott, héjastól együtt vastagabb szeletekre vágott almát, az elnegyedelt sült gesztenyével, a mézzel, a felvert tojásokkal meg a tejbe áztatott. kinyomkodott zsemlével összekeverjük. Jól összedolgozzuk, ha kell egy csipetnyi sóval ízesítjük, és megtöltjük vele a pulykát. Egy tepsibe fektetjük, a bort aláöntjük, és alufóliával befedjük. 180 C fokos sütőben, saját levével idõnként meglocsolva 3-4órán át sütjük. Ha száraznak tűnne, 1 deci olajat önthetünk alá., Amikor megpuhult, ,a fóliát levesszük, és a húst pirosra sütjük. A kész pecsenyét legalább 15 percig pihentetjük, majd felszeletelve, a töltelékkel együtt tálaljuk.


Magos, mazsolás, aszalt sárgabarackos
töltelékkel sült pulyka

Magos pulyka Hozzávalók:
  • 1 konyhakész bébipulyka (kb.3-4 kg)
  • só, őrölt fehér bors3 citrom leve
  • 5 dkg pisztácia
  • 2 egész citrom
a töltelékhez:
  • 4 zsemle
  • 5 dl tej
  • 1 vöröshagyma
  • 3 dkg vaj
  • 5-5 dkg pisztácia és mazsola
  • 2 alma
  • 3 dkg aszalt sárgabarack
  • 2 egész tojás
  • 1 mokkáskanál õrölt fahéj
a mártáshoz:
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 evõkanál méz
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 2 evõkanál liszt
  • 8,5 dl szárnyasból készült húsleves
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kiskanál õrölt fahéj
  • 1 kiskanál apróra darabolt friss gyömbér
  • fél mokkáskanál sáfrány
  • őrölt fehér bors

A pulykát megmossuk, megtörölgetjük, kívül-belül sóval, borssal bátran bedörzsöljük, a citrom lével meglocsoljuk, és állni hagyjuk. A töltelékhez a zsemléket tejbe áztatjuk, majd jól kinyomkodjuk. A megtisztított, finomra aprított hagymát a forró vajon megfuttatjuk. A meghámozott. durvára vágott pisztáciát rádobjuk. kissé megpirítjuk, majd a mazsolával, a megtisztított apró kockákra vágott almával és az aszalt sárgabarackkal együtt a kicsavart zsemléhez keverjük. A tojásokat villával simára verjük, a zsemlés masszába csorgatjuk, megsózzuk, borssal, fahéjjal fűszerezzük, és alaposan összedolgozzuk.

A tölteléket a pulyka hasába kanalazzuk, és a madarat egy vékonyan kiolajozott tepsibe fektetjük.1 deci vizet öntünk alá, és sütőbe toljuk. Az első két órában alufóliával letakarva közepes lángon sütjük, majd amikor a hús már félig puha, levesszük, és megmosott, félbevágott citromokkal körberakva teljesen puhára sütjük, végül meg is pirítjuk.

Ha kész, a pulykát a tepsiből kiemeljük, visszamaradt levéből pedig mártást készítünk. Ehhez a vajat megforrósítjuk, a mézet megkaramellizáljuk benne, majd a felaprított hagymát rádobjuk. Üvegesre pirítjuk, a liszttel megszórjuk, és a hús levével meg az erőlevessel felöntjük. Fel- forraljuk, megsózzuk, majd a zúzott fokhagymával, a fahéjjal, a friss gyömbérrel, a sáfránnyal és a fehér borssal fűszerezzük. Tálaláskor a pulykát pecsenyéstálra fektetjük, a pirított durvára darabolt pisztáciával megszórjuk, a citromokat mellérendezzük, a forró mártást külön kínáljuk hozzá.


Sajtos puliszkával töltött pulyka

Sajtos puliszkával töltött pulyka Hozzávalók: a töltelékhez:
  • 2 evőkanál vaj. só
  • 30 dkg kukoricadara
  • 1 vöröshagyma
  • 2 evőkanál rozmaringlevél
  • 1 csokor petrezselyem
  • 20 dkg jól olvadó sajt, apró kockákra vágva
a pulykasülthöz:
  • 1 konyhakész bébi pulyka (kb. 3-4 kg),
  • só, őrölt bors
  • 5 dkg vaj
  • 3 ág rozmaring

Egy evőkanál vajjal és sóval ízesített 1,5 liter vizet felforralunk. A darát beleszórjuk, majd 10 percig állandóan kevergetve sűrűre főzzük. Ezután befedve hagyjuk kihűlni, duzzadni. A maradék vajon a megtisztított, kis kockákra vágott hagymát megfuttatjuk, megsózzuk, és a felaprított zöldfűszereket rászórjuk, végül a sajttal együtt a kihűlt puliszkába keverjük. A pulykát kívül-belül megsózzuk, a borssal fűszerezzük, majd a sajtos puliszkával megtöltjük. Szárnyait alá hajtjuk, lábait konyhai zsineggel összekötjük. Egy tepsibe fektetjük, a pulyka mellét a vajjal megkenegetjük, a rozmaringot mellédobjuk. Egy kevés vizet aláöntve. lefedve legalább egy órán át 180°C-os sütőben sütjük. Ezután a tüzet 150°C-ra mérsékeljük, és a madarat még 3 órán át a levével gyakran meglocsolva ropogósra sütjük. Amikor elkészült, 5-10 percig állni hagyjuk, majd felszeleteljük: először a szárnyakat kanyarítjuk le, majd először a szárnyakat kanyarítjuk le, majd a combokat. A mellet két részletben leemeljük a csontról és csinos szeletekre vágjuk. A benne sült töltelékkel körítve, a sütés közben keletkezett fehérboros, rozmaringos pecsenyelével megöntözve kínáljuk.