Luca napi receptek
December 13-a Szent Lucia, magyarosan Luca napja, melyhez sok varázslatos, boszorkányos, a fény elmúlásával és újjászületésével kapcsolatos szokás fűződik. A Luca napján elültetett búza karácsonyra szépen kizöldül, és nemcsak az asztal dísze, hanem salátáink értékes alkotórésze is lehet.
Boszorkánykrém
Hozzávalók: a gesztenyekrémhez:- 25 deka mélyhűtött gesztenyepüré
- 0,5 dl rum
- 1 dl tejszín
- porcukor
- 1 kg alma
- 10 –15 dkg porcukor
- 3 dl tejszín
- porcukor
- 8 babpiskóta
A mélyhűtött gesztenyemasszát hagyjuk felengedni, majd fél deci rumot meg egy deci tejszínt adunk hozzá, és habosra keverjük. Egy kiló almát megmosunk, a magházát kivágjuk, majd tepsibe téve sütőben megsütjük. Amikor langyosra hűlt, a húsát kiskanállal kiszedjük, és egy tojásfehérjével teljesen simára, könnyűre verjük. Az alma édességétől függően 5-10 deka porcukorral édesítjük. Tálaláskor egy üvegtálba, vagy szép kelyhekbe ujjnyi vastagon gesztenyepürét simítunk, arra egy sor almahabot rétegezünk, majd ezt addig ismételjük, amíg a hozzávalókból tart. Három deci tejszínt egy kevés porcukorral kemény habbá verünk, s azzal beborítjuk. A rétegek közé félbetört babapiskótát is rakhatunk. Jól lehűtve kínáljuk.
Svéd gyömbéres mézes
Hozzávalók (kb. 60 darabhoz):- 10 dkg margarin
- 2 dl méz
- 25 dkg cukor
- 1 evőkanál őrölt fahéj
- 1 evőkanál őrölt gyömbér
- 3 dl tej
- 1 evőkanál
- szódabikarbóna
- 90 dkg finomliszt
- liszt
- tojássárgája
A margarint, a mézet, a cukrot és a fűszereket egy lábosban összekeverjük és felmelegítjük. A tejjel felengedjük, majd megvárjuk, amíg kihűl. Ezután a szódabikarbónát a liszttel elvegyítjük, majd a mézes keverékkel összedolgozzuk. Az így kapott tésztát legalább egy napra a hűtőszekrénybe tesszük, hogy ízei jól összeérjenek. Másnap liszttel behintett deszkán 3-4 milliméter vékonyra nyújtjuk, és éles késsel vagy kiszúróval figurákat vágunk ki belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire egymás mellé rakosgatjuk, és 180°C-os sütőben (légkeveréses sütőben 165°C) megsütjük. Még melegen a simára vert tojássárgájával megkenjük, hogy a teteje szép fényes legyen. A figurákat néhány szem tisztított mandulaszemmel is díszíthetjük.
Cékla csíramajonézzel
Hozzávalók:- 4 nagyobbacska cékla
- só
- 2 főtt tojás sárgája
- őrölt fehér bors
- mustár
- citromlé
- porcukor
- 2 dl tejföl
- 10 dkg búzacsíra
A céklát enyhén sós vízben puhára főzzük, majd levében hagyjuk kihűlni. Ezután meghámozzuk, felszeleteljük, és vékony csíkokra vágjuk A majonézhez a tojások sárgáját villával összetörjük, egy kevés sóval, borssal, mustárral, citromlével és porcukorral ízlésünk szerint ízesítjük, majd a tejföllel krémesre keverjük. Végül a csíra háromnegyed részével együtt turmixoljuk. Tálaláskor a céklacsíkokat salátalevélre halmozzuk, és a csíramajonézzel meglocsoljuk. A maradék búzacsírát a tetejére szórjuk.