Luca napi receptek

December 13-a Szent Lucia, magyarosan Luca napja, melyhez sok varázslatos, boszorkányos, a fény elmúlásával és újjászületésével kapcsolatos szokás fűződik. A Luca napján elültetett búza karácsonyra szépen kizöldül, és nemcsak az asztal dísze, hanem salátáink értékes alkotórésze is lehet.

Boszorkánykrém

Boszorkánykrém Hozzávalók: a gesztenyekrémhez:
  • 25 deka mélyhűtött gesztenyepüré
  • 0,5 dl rum
  • 1 dl tejszín
  • porcukor
az almapüréhez:
  • 1 kg alma
  • 10 –15 dkg porcukor
a tetejére:
  • 3 dl tejszín
  • porcukor
a rétegezéshez:
  • 8 babpiskóta

A mélyhűtött gesztenyemasszát hagyjuk felengedni, majd fél deci rumot meg egy deci tejszínt adunk hozzá, és habosra keverjük. Egy kiló almát megmosunk, a magházát kivágjuk, majd tepsibe téve sütőben megsütjük. Amikor langyosra hűlt, a húsát kiskanállal kiszedjük, és egy tojásfehérjével teljesen simára, könnyűre verjük. Az alma édességétől függően 5-10 deka porcukorral édesítjük. Tálaláskor egy üvegtálba, vagy szép kelyhekbe ujjnyi vastagon gesztenyepürét simítunk, arra egy sor almahabot rétegezünk, majd ezt addig ismételjük, amíg a hozzávalókból tart. Három deci tejszínt egy kevés porcukorral kemény habbá verünk, s azzal beborítjuk. A rétegek közé félbetört babapiskótát is rakhatunk. Jól lehűtve kínáljuk.


Svéd gyömbéres mézes

Svéd gyömbéres mézes Hozzávalók (kb. 60 darabhoz):
  • 10 dkg margarin
  • 2 dl méz
  • 25 dkg cukor
  • 1 evőkanál őrölt fahéj
  • 1 evőkanál őrölt gyömbér
  • 3 dl tej
  • 1 evőkanál
  • szódabikarbóna
  • 90 dkg finomliszt
a nyújtáshoz:
  • liszt
a tetejére:
  • tojássárgája

A margarint, a mézet, a cukrot és a fűszereket egy lábosban összekeverjük és felmelegítjük. A tejjel felengedjük, majd megvárjuk, amíg kihűl. Ezután a szódabikarbónát a liszttel elvegyítjük, majd a mézes keverékkel összedolgozzuk. Az így kapott tésztát legalább egy napra a hűtőszekrénybe tesszük, hogy ízei jól összeérjenek. Másnap liszttel behintett deszkán 3-4 milliméter vékonyra nyújtjuk, és éles késsel vagy kiszúróval figurákat vágunk ki belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire egymás mellé rakosgatjuk, és 180°C-os sütőben (légkeveréses sütőben 165°C) megsütjük. Még melegen a simára vert tojássárgájával megkenjük, hogy a teteje szép fényes legyen. A figurákat néhány szem tisztított mandulaszemmel is díszíthetjük.


Cékla csíramajonézzel

Céklasaláta Hozzávalók:
  • 4 nagyobbacska cékla
a mártáshoz:
  • 2 főtt tojás sárgája
  • őrölt fehér bors
  • mustár
  • citromlé
  • porcukor
  • 2 dl tejföl
  • 10 dkg búzacsíra

A céklát enyhén sós vízben puhára főzzük, majd levében hagyjuk kihűlni. Ezután meghámozzuk, felszeleteljük, és vékony csíkokra vágjuk A majonézhez a tojások sárgáját villával összetörjük, egy kevés sóval, borssal, mustárral, citromlével és porcukorral ízlésünk szerint ízesítjük, majd a tejföllel krémesre keverjük. Végül a csíra háromnegyed részével együtt turmixoljuk. Tálaláskor a céklacsíkokat salátalevélre halmozzuk, és a csíramajonézzel meglocsoljuk. A maradék búzacsírát a tetejére szórjuk.