Fánkok

A farsang a konyhában azt jelenti, hogy eljött fánksütés ideje. Én igazán hagyománytisztelő vagyok, mégis azt mondom, hogy a nagy „klasszikusokon” kívül érdemes kipróbálni néhány rendhagyó receptet is, olyasmit, ami fánk is, meg nem is, sőt lehet sós is. Nálunk a gyors túrófánk a favorit, ami ugyan nem a legolcsóbb változat, és igaz, hogy többet adunk a hozzávalókért, de spórolunk az elkészítés idején.

Forgácsfánk avagy csöröge

Forgácsfánk Hozzávalók:
  • 40 dkg rétesliszt
  • 8 dkg vaj
  • 5 tojás sárgája
  • 12 evőkanál finomliszt
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • késhegynyi szódabikarbóna
a sütéshez:
  • olaj
a tetejére:
  • porcukor

A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd a tojások sárgájával, a porcukorral, csipetnyi sóval és tejföllel rugalmas tésztává gyúrjuk. A tésztából 2 cipót formázunk, és legalább egy órán át pihenni hagyjuk. Ezután belisztezett deszkán egyenként 2-3 milliméter vastagra nyújtjuk, és derelyemetszővel kis tenyérnyi lapokra vágjuk. Mindegyik közepét hosszában egyszer vagy kétszer bevágjuk, és réseken a széleket átbújtatva, a tésztát összebogozzuk. Bő, forróolajban hirtelen minden oldalról aranysárgára sütjük. Azon forrón, porcukorral meghintve, megmelegített baracklekvárral kínáljuk.

Olcsóbb változatához 50 dkg liszt, diónyi vaj, 2 egész tojás, 2 kiskanál rum, csipetnyi só, és annyi tejföl kell, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Nem kell pihentetni, azonnal nyújthatjuk, vághatjuk, süthetjük.


Gyors túrófánk

Gyors túrófánk Hozzávalók:
  • 50 dkg túró
  • 6 tojás
  • 12 evőkanál finomliszt
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • késhegynyi szódabikarbóna
a sütéshez:
  • olaj
a tetejére:
  • porcukor

A túrót szitán áttörjük, hogy finom, krémes állagú legyen, majd kevergetve először a tojásokat adjuk hozzá, azután a lisztet, a cukrot, a vaníliás cukrot, és végül a szódabikarbónát is beledolgozzuk. Egy mély serpenyőben olajat melegítünk, de ügyeljünk rá, ne legyen túl forró. A sűrű túrós masszából olajba mártogatott kiskanállal fánkocskákat szaggatunk bele, és körös-körül aranysárgára sütjük. Papírtörülközőre szedjük, hogy a fölösleges olajat leitassuk róluk, majd azon forrón, porcukorral megszórva kínáljuk. Ez az adag fél óra alatt elkészül, és roppant kiadós.


Kukoricafánk sósan

Kukoricafánk Hozzávalók:
  • 50 dkg mélyhűtött vagy konzerv morzsolt kukorica
  • 15 dkg liszt
  • 10 dkg kukoricaliszt
  • 2 kiskanál sütőpor
  • 2 tojás
  • 1.5 dl tej
  • 1 kis citrom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • őrölt fehér bors
  • 1 mokkáskanál őrölt köménymag
  • 1 kicsi, piros, csípős paprika
  • 1 csomó újhagyma
a sütéshez:
  • bőven olaj

A kukoricát felengedjük, (ha konzerv leszűrjük), és alaposan lecsöpögtetjük, majd konyharuhára szórva szikkadni hagyjuk. Közben a kétféle lisztet tálba szórjuk, és a sütőporral összekeverjük. A tojásokat, a tejet hozzáadjuk, a citrom héját belereszeljük, összezúzott fokhagymával, őrölt borssal és köménymaggal meg egy csipet sóval ízesítjük, és jól összedolgozzuk. Ezután a kukoricát, a kimagozott, kis kockákra vágott erős paprikát, meg a zöldjével együtt felkarikázott újhagymát is beleforgatjuk, és az így elkészült tésztát legalább fél órán át pihentetjük. A sütéshez bő olajat forrósítunk, és a fánktésztát vízbe mártott evőkanállal adagonként beleszaggatjuk. Egy-egy fánkocska 5-6 perc alatt aranysárgára sül. Konyhai papírtörlőre szedve a felesleges olajat leitatjuk róla. Melegen valamilyen pikáns-fűszeres mártással, ketchuppal vagy metélőhagymás joghurtos majonézzel kínáljuk.