Sárgarépa
A sárgarépa konyhánk univerzális alapanyaga, szinte felsorolhatatlan, hányféle módon, formában, ízesítéssel készíthető el. Finom édesen és sósan, főve és nyersen. Fekete retekkel, céklával, almával, zellerrel, lilahagymával, fokhagymával házasítva „feldobhatja” a télvégi fáradóban lévő étrendünket. Sose felejtsünk el néhány csöpp olajat adni hozzá, hogy zsírban oldódó vitaminjai érvényesüljenek.
Francia sárgarépa
Hozzávalók:- 50 dkg sárgarépa
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 dl extra szűz olívaolaj
- 1 kiskanál mustár
- 2 evőkanál 5%-os ecet
- só
A sárgarépát megtisztítjuk, és vékonyan lereszeljük. Az olajat az ecettel, az összezúzott fokhagymával meg a mustárral összekeverjük, és a reszelt répát beleforgatjuk. Legalább egy órára a hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek összeérjenek, de napokig tárolható. Csak tálalás előtt sózzuk meg, de akkor is csak nagyon vigyázva, mert leheletnyi elég belőle. Télen-nyáron finom, vitamindús előétel, de könnyű vacsorafogásként is megállja a helyét. Mivel francia eredetű fogás, friss franciakenyeret vagy zsemlét kínáljunk hozzá.
Sárgarépás nyúlcomb aszalt sárgabarackkal
Hozzávalók:- 4 nyúlcomb
- só, őrölt bors
- 1 kiskanál szárított, morzsolt kakukkfű
- 4 közepes vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 5 evőkanál olaj
- 5 evőkanál száraz fehérbor
- 2,5 dl erőleves
- 50 dkg zsenge sárgarépa
A megmosott, leszárogatott nyúlcombokat sóval, borssal és kakukkfűvel bedörzsöljük. Amíg a zöldféléket megtisztítjuk, állni hagyjuk. A vöröshagyma meg a fokhagymát megtisztítjuk, a sárgarépákat meghámozzuk. A nyúlcombokat a megforrósított olajban mindkét oldalon pirosra sütjük, majd kiemeljük, és félretesszük. A visszamaradt olajban a vékonyan felszeletelt hagymát meg fokhagymát megfuttatjuk. A borral felengedjük, és az erőlevest is beleöntjük. A combokat belefektetjük, és lefödve, 25 percig kis lángon pároljuk. Közben néhányszor meg is forgatjuk. A sárgarépát vastagabb karikákra vágjuk, sárgabarackokat elfelezzük, a húshoz adjuk, és még 25 percig főzzük. Végül a levét fedő nélkül 5-10 percig sűrűsödni hagyjuk.
Mákos, sárgarépás püspökkenyér
Hozzávalók:- 15 dkg vaj
- 17 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 narancs reszelt héja és felének kifacsart leve
- só
- 4 tojás
- 25 dkg sárgarépa
- 10 dkg finomliszt
- 10 dkg darált mandula
- 10 dkg darált mák
- 1 csomag sütőpor
- mandula
A puha vajat a cukorral, a vaníliás cukorral, a narancs levével és reszelt héjával, és egy csipetnyi sóval habosra keverjük. A tojások sárgáját egyenként hozzáadjuk, és addig keverjük tovább, amíg egészen világos masszát nem kapunk. A meghámozott sárgarépát lereszeljük, és beleszórjuk. Ezután a lisztet, a darált mandulát és mákot is beleszórjuk úgy, hogy közben a sütőport apránként adagoljuk hozzá. végül a kemény habbá vert tojásfehérjéket is beleforgatjuk. A gyümölcskenyérformát sütőpapírral kibéleljük, és a tésztával megtöltjük, a tetejét mandulaszemekkel díszítjük. Előmelegített sütőbe toljuk, és közepes lánggal (180°C; légkeveréses sütőben 160°C) kb. l órán át sütjük. (Tűpróbával bizonyosodunk meg róla, hogy átsült-e.) A formában hagyjuk kihűlni, majd kiborítjuk, és csak azután szeleteljük fel.