Sodronyicaleves Húsvét után

Kevés kifejezetten húsvéti levest ismerünk, ez a Nógrád megyei Kétdobronyból  való két szempontból is figyelemreméltó.  Leleményesen felhasználja  a  sonka főzősekor elkerülhetetlenül keletkező  sonkalevet, és pikáns ízesítésével a tömény főzőléből  újszerű, kellemes,  már-már könnyűnek mondható levest varázsol.  A tetejére szórt, apróra vágott petrezselyemtől  üdébb, étvágygerjesztőbb lesz.

 Hozzávalók  (8 személyre):

  • 4 liter sonkafőzőlé
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 babérlevél
  • 1 kis fej vöröshagyma
  •  só
  •  ecet  cukor
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál liszt 
  • …levesbetétnek :
  • bevert tojások
  • pirított zsemlyekocka 

 A főtt sonka levét egy éjszakán át hideg helyen hagyjuk állni, majd a tetején keletkező  zsírréteget leszedjük. A lébe a megtisztított fokhagymát, vöröshagymát és a babérleveleket beledobjuk, és ecettel, cukorral, sóval kellemesen pikánsra ízesítjük. Felforraljuk, majd visszaveszünk a lángból, és a lassan bugyogva forró levesbe annyi tojást ütünk, ahány személyre tálalunk. Végül a tejfölből és a lisztből habarást keverünk, ezzel levesünket besűrítjük, de ezután már csak néhány percig forraljuk. Tálaláskor először a bevert tojásokat  szedjük a tányérokban, majd rámerjük a levest. A pirított zsemlekockát  külön kínáljuk hozzá