Körte, másképp, mint édesen
Aromás, édes íze miatt a körte ideális alap – ha már ételkészítésről beszélünk – kompótok, desszertek, gyümölcssaláták összeállításához. Sósan kevésbé fordul elő, pedig vannak rá jó példák. Ma például a keményebb példányokat húsos szalonnával társítva különleges, laktató vacsoraételt ajánlunk.
Körtés, szalonnás lepény
Hozzávalók (2 személyre)
- 12 dkg liszt
- késhegynyi sütőpor
- 2 tojás + 1 tojássárgája
- só
- 2,5 dl tej
- 2 kemény körte
- 2 evőkanál citromlé
- 5 dkg vaj
- 2 evőkanál olívaolaj
- 6-8 szelet húsos szalonna (un. sliced bacon)
- csipetnyi frissen őrölt fekete bors
A lisztet a sütőporral, a tojásokkal, a tojássárgájával, csipetnyi sóval és a tejjel simára keverjük. 15 percig állni hagyjuk, közben a körtéket meghámozzuk, magházát kimetsszük, húsát nem túl vastag cikkekre vágjuk. Citrom lével meglocsoljuk, nehogy megbarnuljon. A szalonnaszeleteket keresztben ujjnyi széles csíkokra szeljük. A fele vajat és 1 evőkanál olajat egy serpenyőben megforrósítunk, a szalonna felét ropogósra sütjük rajta, majd az tésztamassza felét ráöntjük. Körtecikkekkel sugár alakban kirakjuk. Közepes lángon 4-5 percig sütjük, majd óvatosan megfordítjuk, és a másik oldalát is megpirítjuk. A maradék szalonnából, tésztából és körtéből ugyanígy még egy lepényt sütünk. Tálra csúsztatjuk, a tetejére frissen egy kevés borsot őrölünk, és azon forrón tálaljuk.
Elkészítési ideje: 40 perc