Nyári klasszikus: Hideg, kapros újkrumpli leves
Újkrumpli szinte nyár végéig kapható, ezért nem gond a kánikulai napokon üdítő hideg levest főzni belőle. A kaporral fűszerezett és tejföllel, enyhe ecettel pikánsra ízesített leves méltó párja lehet a hideg gyümölcsleveseknek.
Utóbbiak cukortartalmuknál fogva már-már desszert számba mennek, ezért sokan nem is kedvelik. A hideg, sós levesek mindig pikáns ízesítésűek, ezért nagy melegben hűsítenek, fokozzák az étvágyat, és miután előre elkészíthetőek így háziasszony-kímélőek is. Nálunk a családban a nagy, nyári kedvencek közé tartozik.
Hideg, kapros újkrumpli leves
Hozzávalók:
- 40 dkg apró szemű újburgonya alias újkrumpli
- só
- diónyi vaj
- 2 kiskanál liszt
- 1 csokor kapor
- 1 dl tejföl
- 1-2 evőkanál fehér borecet
Az újkruplit jól megmossuk, héját lekaparjuk, vagy gyökérkefével ledörzsöljük. Nem kell semmiképp meghámozni. A kisebb szemeket egyben hagyjuk, a nagyobbakat feldaraboljuk, és 1,2 liter sós vízben puhára főzzük. A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, az apróra vágott kapor felét hozzáadjuk, végül a levest besűrítjük vele. A tejfölt egy kevés meleg levessel simára keverjük, majd visszaöntjük a lábosba. Annyi ecetet csöpögtetünk bele óvatosan, hogy kellemesen savanykás legyen. Közben kóstolgassuk, mert utána ízesíteni mindig lehet, visszacsinálni aligha. Még egyszer felforraljuk, 5 percig főzzük, majd jól behűtjük. Díszítésül a maradék kaprot tetejére szórjuk. Üdítő nyári leves.
Elkészítési ideje: 30 perc