Spenótgaluska fokhagymás gombaraguval
Mutatós fogás, mert a friss spenótot nem kell pürésíteni, elég apróra vágni, jó, ha a galuskában látszanak a zöld levéldarabkák. A gombaragú nem kötelező, de nagyon illik hozzá.
Hozzávalók:
a galuskához:
- 20 dkg friss spenót- azaz parajlevél
- 50 dkg liszt
- 2 tojás
- só, őrölt bors
- 2 evőkanál mangalicazsír vagy vaj
a gombaraguhoz:
- 4 evőkanál vaj
- 40 dkg csiperke
- só, őrölt bors
- késhegynyi reszelt szerecsendió
- 1 púpozott evőkanál liszt
- 1,5 dl tejszín
A galuskához a levelek szárát lecsipkedjük, majd a parajt háromszor váltott vízben megmossuk. Ezután enyhén sós forró vízbe dobjuk és 2-3 percig főzzük, ezalatt kellően összeesik. A lisztből a tojásokkal és egy kevés vízzel galuskatésztát keverünk. A parajleveleket leszűrjük, jól lecsöpögtetjük, majd apróra vágjuk, és a tésztába keverjük. Megsózzuk, meg is kóstoljuk, hogy elég sós-e, mert különben íztelen lesz a galuskánk. Borssal és reszelt szerecsendióval fűszerezzük (utóbbival csínján bánjunk, mert íze könnyen eluralkodik az ételen). A tésztából lobogva forró, bő, sós vízbe a szokásosnál kissé nagyobb galuskákat szaggatunk. Amikor a víz felszínére feljöttek, leszűrjük, leöblítjük, lecsepegtetjük, majd a felolvasztott zsírban vagy vajban megforgatjuk. A fokhagymás gombaraguhoz a megtisztított, megmosott gombát vékonyan felszeleteljük, a vajon megpároljuk, közben megsózzuk, megborsozzuk. Amikor megpuhult és zsírjára sült, akkor 2 gerezd fokhagymát préselünk rá. Egy percig kevergetjük, hogy a fokhagyma kiadja az ízét, majd a liszttel meghintjük, ezzel is összekeverjük és a tejszínnel felengedjük. Még 1-2 percig forraljuk. Ha túl sűrűnek találjuk, egy kevés vízzel óvatosan hígíthatjuk. A galuskákat a gombaraguval leöntve tálaljuk, s hogy étvágygerjesztőbb legyen, a tetejére egy kevés pirospaprikát is szórhatunk.
Elkészítési ideje: 40 perc
Tipp:
- A gombaragut gazdagíthatjuk csirkemell hússal is, ha elég kis kockákra vágjuk, akkor szinte együtt megpárolódik a két alapanyag.
- A gombaragut nem kötelező fokhagymával ízesíteni, de ha elhagyjuk, valamivel több őrölt borsot tegyünk bele.
- Tálaláskor a tetejére reszelt sajtot is szórhatunk.