44.nap – Fagyos szentek, meleg levesek

Hihetetlenül hideg lett mára, olyan hideg, amelyben az ember, május ide –május oda,  meleg levesre vágyik. Például bablevesre, de hogy mégse  legyen  télies, készüljön most fehér babból, és ne berántva, hanem tejszínnel  dúsítva. Az elhatározástól rövid út vezet a megvalósításig, ha van otthon fehér bab konzervünk. Nekem van, karanténon függetlenül tartok mindig néhány dobozzal, mert nagyon hasznos alapanyagnak tartom leveshez, körethez, főzelékhez, de még vegyes salátába is. Hogy mivel tesszük laktatóvá, az attól függ, mi van otthon: kolbász, sonka, főtt füstölt nyelv, virsli, nagyszerű lehetőség a maradékok értékesítéséhez. Ami azonban elmaradhatatlan a tetejéről, az a ropogósra sütött húsos szalonna. Száraz babból is elkészíthető, de akkor csak másnapra lesz levesünk, ami most nem gond, mert a meteorológiai jelentések szerint tovább folytatódnak a barátságtalan esős napok. Itt van hozzá a recept.