Belevaló fehérbab-leves

Ennek a levesnek a legnagyobb erénye, hogy gyorsan elkészíthető, mert konzervbab az alapja,  ráadásul olyan tartalmas, hogy elegendő utána valamilyen könnyű, édes tészta, például palacsinta, mákos guba, de a tejberizs is jó megoldás. Már lehet néhány szem  eperrel díszíteni, de meggy vagy őszibarack befőttel  akár  gyümölcsrizzsé  is avanzsálhat

Hozzávalók (4 személyre):

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olaj
  • 1-2 szál sárgarépa
  • 8 dl erőleves (bio leves kockából is lehet)
  • 1 babérlevél
  • só, őrölt bors
  • 25 dkg konzerv fehér bab
  • 5-5 dkg füstölt kolbász, füstölt főtt nyelv, füstölt sonka
  • 3 dkg vaj
  • 1 púpozott evőkanál finomliszt
  • 1 dl tejszín
  • 1 csokor metélőhagyma vagy zöldhagyma zöld
  • 2-3 szelet húsos szalonna (un. sliced bacon)

A meghámozott hagymát kis kockákra vágjuk, és a zúzott fokhagymával együtt az olajon megfuttatjuk. A megtisztított sárgarépát vékonyan felszeleteljük, a hagymára dobjuk, és kissé megpároljuk. Az erőlevessel felengedjük, a babérlevéllel és őrölt borssal fűszerezzük, és 5 percig forraljuk. Ezután a babot levével együtt, a kolbászt karikákra, a füstölt nyelvet, sonkát kis kockákra vágva adjuk hozzá, és újabb 5 percig főzzük. A tűzről lehúzzuk, majd a vajat a liszttel összegyúrjuk, a levesbe morzsoljuk, és addig kevergetjük, amíg sűrűsödni nem kezd. Ekkor a tejszínt beleöntjük, és még egyszer felforraljuk, de már nem főzzük. Ha kell, utána sózzuk. Tálaláskor a tetejét felaprított metélőhagymával és ropogósra sütött húsos szalonnadarabokkal megszórjuk. Metélőhagyma helyett az újhagyma zöldje is megteszi.

TIPPEK:

  • Ha szárazbabból  készítjük, azt a főzést megelőző este be kell áztatni, majd másnap annyi vízben, amennyi bőven ellepi puhára főzni.
  • A belevaló húsféléket kedvünk és lehetőségeink szerint válogathatjuk össze, a füstölt nyelv helyett sonka, a kolbász helyett debreceni, virsli kerülhet a levesbe.