Belevaló fehérbab-leves
Ennek a levesnek a legnagyobb erénye, hogy gyorsan elkészíthető, mert konzervbab az alapja, ráadásul olyan tartalmas, hogy elegendő utána valamilyen könnyű, édes tészta, például palacsinta, mákos guba, de a tejberizs is jó megoldás. Már lehet néhány szem eperrel díszíteni, de meggy vagy őszibarack befőttel akár gyümölcsrizzsé is avanzsálhat
Hozzávalók (4 személyre):
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olaj
- 1-2 szál sárgarépa
- 8 dl erőleves (bio leves kockából is lehet)
- 1 babérlevél
- só, őrölt bors
- 25 dkg konzerv fehér bab
- 5-5 dkg füstölt kolbász, füstölt főtt nyelv, füstölt sonka
- 3 dkg vaj
- 1 púpozott evőkanál finomliszt
- 1 dl tejszín
- 1 csokor metélőhagyma vagy zöldhagyma zöld
- 2-3 szelet húsos szalonna (un. sliced bacon)
A meghámozott hagymát kis kockákra vágjuk, és a zúzott fokhagymával együtt az olajon megfuttatjuk. A megtisztított sárgarépát vékonyan felszeleteljük, a hagymára dobjuk, és kissé megpároljuk. Az erőlevessel felengedjük, a babérlevéllel és őrölt borssal fűszerezzük, és 5 percig forraljuk. Ezután a babot levével együtt, a kolbászt karikákra, a füstölt nyelvet, sonkát kis kockákra vágva adjuk hozzá, és újabb 5 percig főzzük. A tűzről lehúzzuk, majd a vajat a liszttel összegyúrjuk, a levesbe morzsoljuk, és addig kevergetjük, amíg sűrűsödni nem kezd. Ekkor a tejszínt beleöntjük, és még egyszer felforraljuk, de már nem főzzük. Ha kell, utána sózzuk. Tálaláskor a tetejét felaprított metélőhagymával és ropogósra sütött húsos szalonnadarabokkal megszórjuk. Metélőhagyma helyett az újhagyma zöldje is megteszi.
TIPPEK:
- Ha szárazbabból készítjük, azt a főzést megelőző este be kell áztatni, majd másnap annyi vízben, amennyi bőven ellepi puhára főzni.
- A belevaló húsféléket kedvünk és lehetőségeink szerint válogathatjuk össze, a füstölt nyelv helyett sonka, a kolbász helyett debreceni, virsli kerülhet a levesbe.