Spenótgaluska fokhagymás gombaraguval

Mutatós fogás, mert  a  friss spenótot nem kell  pürésíteni,  elég apróra vágni, jó, ha a galuskában látszanak a zöld levéldarabkák. A gombaragú nem kötelező, de nagyon illik hozzá.

Hozzávalók:

a galuskához:

  • 20 dkg friss spenót- azaz parajlevél
  • 50 dkg liszt
  • 2 tojás
  • só, őrölt bors
  • 2 evőkanál mangalicazsír vagy vaj

a gombaraguhoz:

  • 4 evőkanál vaj
  • 40 dkg csiperke
  • só, őrölt bors
  • késhegynyi reszelt szerecsendió
  • 1 púpozott evőkanál liszt
  • 1,5 dl tejszín

A galuskához a levelek szárát lecsipkedjük, majd a parajt háromszor váltott vízben megmossuk. Ezután enyhén sós forró vízbe dobjuk és 2-3 percig főzzük, ezalatt kellően összeesik. A lisztből a tojásokkal és egy kevés vízzel galuskatésztát keverünk. A parajleveleket leszűrjük, jól lecsöpögtetjük, majd apróra vágjuk, és a tésztába keverjük. Megsózzuk, meg is kóstoljuk, hogy elég sós-e, mert különben íztelen lesz a galuskánk. Borssal és reszelt szerecsendióval fűszerezzük (utóbbival csínján bánjunk, mert íze könnyen eluralkodik az ételen). A tésztából lobogva forró, bő, sós vízbe a szokásosnál kissé nagyobb galuskákat szaggatunk. Amikor a víz felszínére feljöttek, leszűrjük, leöblítjük, lecsepegtetjük, majd a felolvasztott zsírban vagy vajban megforgatjuk. A fokhagymás gombaraguhoz a megtisztított, megmosott gombát vékonyan felszeleteljük, a vajon megpároljuk, közben megsózzuk, megborsozzuk. Amikor megpuhult és zsírjára sült, akkor 2 gerezd fokhagymát préselünk rá. Egy percig kevergetjük, hogy a fokhagyma kiadja az ízét, majd a liszttel meghintjük, ezzel is összekeverjük és a tejszínnel felengedjük. Még 1-2 percig forraljuk. Ha túl sűrűnek találjuk, egy kevés vízzel óvatosan hígíthatjuk. A galuskákat a gombaraguval leöntve tálaljuk, s hogy étvágygerjesztőbb legyen, a tetejére egy kevés pirospaprikát is szórhatunk.

Elkészítési ideje: 40 perc

Tipp:

  • A gombaragut gazdagíthatjuk csirkemell hússal is, ha elég kis kockákra vágjuk, akkor szinte együtt megpárolódik a két alapanyag.
  • A gombaragut nem kötelező fokhagymával ízesíteni, de ha elhagyjuk, valamivel több őrölt borsot tegyünk bele.
  • Tálaláskor a tetejére reszelt sajtot is szórhatunk.