Sütőtökből krémleves magokkal és tökmagolajjal
A közelegő Halloweenre tekintettel nem hagyhatom ki a receptek sorából a sütőtököt. Krémleves formájában mostanában jött divatba, az éttermek étlapjain is gyakran találkozhatunk vele. Ez a tökmagos, tökmagolajos változat az olyan egzotikus ízesítőket is elviseli, mint a currypor. Persze ha valaki nem szereti, el is hagyhatja. Főzés közben kóstolgassuk, és ízét alakítsuk kedvünk szerint.
Tökmagos sütőtökrém-leves
Hozzávalók:
- 50 dkg sütőtök (tisztítás után mérve)
- 1 vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olaj
- 1 kiskanál őrölt kömény
- 1 kiskanál koriandermag
- 1 mokkáskanál curry por
- 1 l zöldség- vagy húsleves
- 1,5 dl tejszín
- só, őrölt bors
a tálaláshoz:
- 10 dkg hámozott tökmag
- 1-2 evőkanálnyi tökmagolaj friss petrezselyem
A tököt, miután meghámoztuk és magos belsejét kikapartuk, kockákra vagy szeletekre vágjuk. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, felaprítjuk. Az olajon először a hagymát, majd a fokhagymát, azután a tököt is megfuttatjuk. Az őrölt köménnyel, a korianderrel és a curryporral fűszerezzük, majd a levessel felengedjük, és puhára főzzük. Amikor a tök már omlósan puha, turmixszoljuk, majd újra felforraljuk. A tejszínnel sűrítjük, sózzuk, borsozzuk. A hámozott tökmagot egy serpenyőben szárazon megpirítjuk. Tálaláskor minden adagot pirított tökmaggal megszórunk, és a tetejére tökmagolajat locsolunk. Ha nincs, bármilyen hidegen sajtolt olívaolajjal helyettesíthetjük.
Elkészítési ideje 40 perc
Tipp:
- A sütőtök kemény ellenfél lehet, ha nem ismerjük a gyenge pontjait. Ha sütéshez, pároláshoz kis szeletekre akarjuk vágni, a sorrend a következő: először félbehasítjuk , majd gondosan kikanalazzuk magjait. A tökfeleket fölszeleteljük, így sokkal egyszerűbb szívós héjától megszabadítani. Ha ezzel is megvagyunk, következhet az aprítás, tetszőleges méretűre.
- A kisebb szeletekre vágott tök mikróban, sütőben is gyorsabban sül, sütőtök- krémleveshez, párolásra, majd turmixszolásra is egyszerűbben használható.