Őszi klasszikus – saláta körtével

Finom, ám  érzékeny gyümölcs a körte. Szemben az almával nem tárolható sokáig, szoba hőmérsékleten gyorsan romlik, a barnás foltok megjelenése azt jelzi, hogy veszít gazdag vitamintartalmából, a héjában található értékes zsírsavak oxidálódnak.

A főzéshez jó, ha kissé keményebbeket veszünk, de ha marad, sem vész kárba, mert könnyen utóérik. Az Inforádió adásában elhangzott receptek a Tálaló menűpont alatt  közvetlenül érhetőek el, míg e heti ajánlatunk egy őszi saláta, természetesen körtével az alábbiakban olvasható.

Körtés saláta 

Hozzávalók:

  • 2 érett körte
  • 30 dkg rukkola
  • 10 dkg márványsajt
  • 5 dkg dió durvára vágva

az öntethez

  • 4 evőkanál  olíva olaj
  • 1 evőkanál fehér borecet
  • 2 evőkanál méz

Először az öntetet készítjük el. Az olíva olajat a borecettel és a mézzel összekeverjük. Ezt követően körtéket és a rukkolát megmossuk, a nedvességet leitatjuk róluk. A körtékről levágjuk a szárukat és kivágjuk a magházat, majd hosszanti irányban vékonyan felszeleteljük őket. A diót durvára vágjuk. A tányérokon  elosztjuk a rukkolát, majd  körtéket  legyezőalakban ráfektetjük. A márványsajtot kicsi darabokra tördeljük és a körtés-rukkolás saláta tetejére szórjuk, ugyanezt tesszük a durvára vágott dióval is. Ezt követően meglocsoljuk a már elkészített öntettel és azonnal tálalhatjuk is.