Őszi klasszikus – saláta körtével
Finom, ám érzékeny gyümölcs a körte. Szemben az almával nem tárolható sokáig, szoba hőmérsékleten gyorsan romlik, a barnás foltok megjelenése azt jelzi, hogy veszít gazdag vitamintartalmából, a héjában található értékes zsírsavak oxidálódnak.
A főzéshez jó, ha kissé keményebbeket veszünk, de ha marad, sem vész kárba, mert könnyen utóérik. Az Inforádió adásában elhangzott receptek a Tálaló menűpont alatt közvetlenül érhetőek el, míg e heti ajánlatunk egy őszi saláta, természetesen körtével az alábbiakban olvasható.
Körtés saláta
Hozzávalók:
- 2 érett körte
- 30 dkg rukkola
- 10 dkg márványsajt
- 5 dkg dió durvára vágva
az öntethez
- 4 evőkanál olíva olaj
- 1 evőkanál fehér borecet
- 2 evőkanál méz
Először az öntetet készítjük el. Az olíva olajat a borecettel és a mézzel összekeverjük. Ezt követően körtéket és a rukkolát megmossuk, a nedvességet leitatjuk róluk. A körtékről levágjuk a szárukat és kivágjuk a magházat, majd hosszanti irányban vékonyan felszeleteljük őket. A diót durvára vágjuk. A tányérokon elosztjuk a rukkolát, majd körtéket legyezőalakban ráfektetjük. A márványsajtot kicsi darabokra tördeljük és a körtés-rukkolás saláta tetejére szórjuk, ugyanezt tesszük a durvára vágott dióval is. Ezt követően meglocsoljuk a már elkészített öntettel és azonnal tálalhatjuk is.