Adventi sütemények

Süteménysütés nélkül elképzelhetetlen az ünnepi készülődés, az illatok, ízek, éppúgy hozzátartoznak az Adventhez, mint a gyertyafény, fenyőillat, elcsöndesülés. Az elkövetkezendőkben néhány kevésbé ismert, de egyszerűen elkészíthető sütemény receptjét szeretném bemutatni,  a sort a svéd gyömbéres mézes nyitja meg.

Svéd gyömbéres mézes

Hozzávalók:

  • 2 dl méz (legjobb a vegyes virágméz)
  • 12 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 1 kiskanál őrölt fahéj
  • 1 kiskanál őrölt gyömbér
  • 45 dkg finomliszt
  • 1 kiskanál szódabikarbóna

A mézet egy nyeles mély edénybe öntjük, a cukrot beleszórjuk, és a vajat is hozzáadjuk. Kis lángon, megállás nélkül kevergetve addig melegítjük, amíg a cukor teljesen felolvad, de nem szabad felforralni. Ezután megvárjuk, amíg langyosra hűl, majd átöntjük egy tálba, és az őrölt fahéjjal és gyömbérrel fűszerezzük. A lisztet és a szódabikarbónát lassan beledolgozzuk, leheletnyi sót is szórunk bele. Ha a tészta összeállt, gyúródeszkán jól kidolgozzuk, majd cipóvá formáljuk, és egy éjszakára hideg helyre tesszük. (Legjobb a hűtőszekrény.) Másnap belisztezett deszkán kb. 3 milliméter vasragra nyújtjuk és, különböző kiszúrókkal, amelyek közül karácsonykor a szív, a fenyőfa, és az üstökös nem hiányozhat, kiszúrjuk. Egyenként sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, nem túl szorosan egymás mellé, mert sülés közben kissé megnőnek. A tetejüket felvert tojással megkenjük, s kedvünk szerint mandulával, dióval díszítjük. Előmelegített sütőben 180°C fokon l(égkeveréses sütőben 165°C) megsütjük. Ne nagyon hagyjuk magára, mert gyorsan, kb. 20 perc alatt ­­­­elkészül. Sokáig eláll.