Hamis töltött karalábé

Ha nincs kedvünk, időnk, karalábévájónk, akkor sem kell lemondanunk az egyik legfinomabb nyár eleji ételről: a töltött karalábéról.  Mindössze a karalábévájást kell elhagynunk, és egy  merész döntéssel a hagyományosan összeállított tölteléket gombóc formájában belefőzni a párolt karalábéba.  Aztán jöhet a habarás, a tetejére a frissen vágott petrezselyem és már tálalhatunk is.  Még időt is nyerhetünk  így.

Hozzávalók:

  • 4 nagy karalábé
  • 5 dkg vaj
  • só, őrölt bors
  • 1 mokkáskanál kristálycukor
  • 1 púpozott evőkanál liszt
  • 2 dl tejföl
  • a töltelékhez:
  • 20-25 dkg darált sertéshús
  • 1 tojás
  • 2 zsemle
  • 2 dl tej
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • 1 evőkanál finom zsemlemorzsa
  • liszt

A karalábékat meghámozzuk, majd éles késsel 2,5 centi hosszú fél centi széles hasábokra vágjuk. Fontos, hogy szép egyforma darabokat kapjunk. A vajat egy nagy lábosban megolvasztjuk, a karalábét beleszórjuk, megsózzuk, megborsozzuk, egy kiskanálnyi cukorral megszórjuk, a felaprított petrezselyem felével megszórjuk, és kis lángon elkezdjük párolni.  Közben összeállítjuk a tölteléket. A zsemléket tejbe áztatjuk, majd kicsavarjuk, és jól elmorzsoljuk.  A darált húshoz adjuk, a tojást beleütjük, megsózzuk, megborsozzuk, és jól összedolgozzuk. Ha lágynak találjuk, egy kevés zsemlemorzsával megköthetjük.     Közepes gombócokat formálunk belőle, lisztbe forgatjuk és a párolódó karalábéforgács közétesszük szépen egymás mellé. Egy kevés vizet öntünk, alá lefedjük, és puhára pároljuk. Végül a megfőtt gombócokat szűrőkanállal kiemeljük. 1 púpozott evőkanál lisztet 1 deci tejföllel és egy kevés karalábépároló lével simára keverünk, ezzel a visszamaradt karalábét főzelékszerűen besűrítjük.  A gombócokat visszatesszük, tejföllel meglocsoljuk és a maradék felaprított petrezselyemmel megszórjuk.  Tálaláskor még külön is adhatunk hozzá tejölt, hogy aki szereti, a tányérján meglocsolhatja.

Elkészítési ideje: 40 per