Hamis töltött karalábé
Ha nincs kedvünk, időnk, karalábévájónk, akkor sem kell lemondanunk az egyik legfinomabb nyár eleji ételről: a töltött karalábéról. Mindössze a karalábévájást kell elhagynunk, és egy merész döntéssel a hagyományosan összeállított tölteléket gombóc formájában belefőzni a párolt karalábéba. Aztán jöhet a habarás, a tetejére a frissen vágott petrezselyem és már tálalhatunk is. Még időt is nyerhetünk így.
Hozzávalók:
- 4 nagy karalábé
- 5 dkg vaj
- só, őrölt bors
- 1 mokkáskanál kristálycukor
- 1 púpozott evőkanál liszt
- 2 dl tejföl
- a töltelékhez:
- 20-25 dkg darált sertéshús
- 1 tojás
- 2 zsemle
- 2 dl tej
- 1 nagy csokor petrezselyem
- 1 evőkanál finom zsemlemorzsa
- liszt
A karalábékat meghámozzuk, majd éles késsel 2,5 centi hosszú fél centi széles hasábokra vágjuk. Fontos, hogy szép egyforma darabokat kapjunk. A vajat egy nagy lábosban megolvasztjuk, a karalábét beleszórjuk, megsózzuk, megborsozzuk, egy kiskanálnyi cukorral megszórjuk, a felaprított petrezselyem felével megszórjuk, és kis lángon elkezdjük párolni. Közben összeállítjuk a tölteléket. A zsemléket tejbe áztatjuk, majd kicsavarjuk, és jól elmorzsoljuk. A darált húshoz adjuk, a tojást beleütjük, megsózzuk, megborsozzuk, és jól összedolgozzuk. Ha lágynak találjuk, egy kevés zsemlemorzsával megköthetjük. Közepes gombócokat formálunk belőle, lisztbe forgatjuk és a párolódó karalábéforgács közétesszük szépen egymás mellé. Egy kevés vizet öntünk, alá lefedjük, és puhára pároljuk. Végül a megfőtt gombócokat szűrőkanállal kiemeljük. 1 púpozott evőkanál lisztet 1 deci tejföllel és egy kevés karalábépároló lével simára keverünk, ezzel a visszamaradt karalábét főzelékszerűen besűrítjük. A gombócokat visszatesszük, tejföllel meglocsoljuk és a maradék felaprított petrezselyemmel megszórjuk. Tálaláskor még külön is adhatunk hozzá tejölt, hogy aki szereti, a tányérján meglocsolhatja.
Elkészítési ideje: 40 per