Rákos spagetti chilivel és petrezselyemmel

A tengeri rák vagy tarisznyarák igazán csak a tengerek közelében érhető el. A legtöbb helyen, ahol tenger gyümölcseit árulnak ott konyhakész rék is kapható, így a “valódi” elkészítéssel nem kell bajlódnunk. Most ajánlott receptünk elkészítése nem csak egyszerű, hanem nagyon gyors is. Kezdő háziasszonyok is nyugodtan megpróbálkozhatnak az elkészítésével. Bátran lássunk hozzá!

 

Hozzávalók:

  • 40 dkg spagetti
  • 4 evőkanál extra szűz olívaolaj,
  • 1 piros chili kimagozva és apróra vágva (vagy 1 kiskanálnyi szárított chilli darabkák)
  • 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • egy egész konyhakész tengeri rák ( körülbelül 100 gramm barna rákhús és 200 gramm, friss fehér rákhús)
  •  ½ dl fehérbor,
  • néhány csepp citromlé,
  • egy nagy csomag petrezselyem, nagyon finomra vágva (elhagyható)
  1. A spagettit bő vízben tegyük fell forrni, de majd már akkor vegyük le tűzről, mielőtt még elérné az ‘al dente’, azaz majdnem puha állapotot. Ezt úgy számoljuk ki, hogy a csomagoláson megadott főzési idő eltőtt egy perccel előbb zárjuk el a tűzet alatta. Keverjük meg néhányszor a vízben, hpgy ne ragadjon össze.
  2. Amíg a tészta fő egy nagyobb lábosban, amiben majd a tészta is kényelmesen elfér melegítsük fel a négy evőkanál olajat. Adjuk hozzá a kimagozott és apróra vágott chilit és az összezúzott fokhagymát és főzzük nagyon óvatosan rövid ideig, majd emeljük meg a hőt és adjuk hozzá a fehér bort majd addig pároljuk, amíg a bor és az olívaolaj egyneművé válik (ez maximum 2 perc).
  3. Amikor ezt elértük vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a barna rákhúst. Fakanállal addig kavarjuk amíg sűrű, barna színű, krémszerű állagú masszát nem kapunk.
  4. A tészta eddigre már kész kell legyen és nyugodtan kóstoljuk meg, hogy “al-dente”-e. Az elkészült tészát egy konyhai csipesszel szedjük át a rák szószos edénybe, amelyet visszatettünk nagyon alacsony tűzre. Most szórjuk bele a fehér rákhúst és az egészet keverjük össze. Sózzuk, borsozzuk. Ha úgy találjuk, hogy az étel nem elég krémes, azaz nagyon száraz lenne adjunk hozzá egy kis vizet a tészta főzőlevéből. Végezetül adjunk hozzá pár csepp cirtomlevet és szórjuk meg az apróra vágott petrezselyemzöldet.
  5. Azonnal tálaljuk.

Tippek:

  • Az ételt nem csak spagettivel hanem linguini tésztával is elkészíthetjük
  • Ha nincs friss chilink nyugodtan használhatunk szárítottat is, tökéletesen megfelel