Húsvéti vendégváró: sonkás zellerropogós

Receptünkben egy egyszerű, ám különleges vendégváró sós falatot kínálunk. A sonka szeletélésénél leeső darabkákat, vagy az ünnepek utáni maradékot nagyszerűen felhasználhatjuk így. A zellerszárat legfeljebb salátákba szoktunk tenni, és miután csak egy nagy csokorra valót lehet egyszerre megvenni, nem  is mindig tudunk az egésszel mit kezdeni. A zellerszár  finom, friss ízt kölcsönöz a klasszikus zellerlevesnek, ha betétként beleaprítjuk, de kitűnő ehhez a sonkás zellerropogóshoz is. A mellékelt Tálaló linkre kattintva további sonkás fogásokat érhetnek el.

Sonkás zellerropogós

Hozzávalók:

  • 1 csomag mélyhűtött, leveles vajastészta
  • 4 hosszú és erős szál szárzeller
  • 15 dkg főtt, füstölt sonka
  • 1,5 dl tejföl
  • 1 tojássárgája
  • őrölt bors
  • mustár
  • 8 dkg reszelt sajt
  • a tészta nyújtásához:
  • liszt
  • a tetejére:
  • tojás
  • A tésztát hűtőszekrényben hagyjuk felengedni. A szárzellert alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük, leveleit lecsipkedjük és néhányat fölaprítunk, a többit máshoz használhatjuk fel. A zellerszárakat megtisztítjuk, azaz vékony hártyáját lehúzzuk, majd kb. 12 centis darabokra vágjuk. Néhány percre enyhén sós forró vízben dobjuk, hogy kissé előfőzzük. (Ezt nevezik blansirozásnak.) Hideg vízzel azonnal leöblítjük, majd jól lecsöpögtetjük. A sonkát apróra daraboljuk, és a tejföllel meg a tojássárgájával pépesre aprítjuk (aprítógépben, vagy merülőmixerrel.) Megsózzuk, megborsozzuk, és egy kevés mustárral ízesítjük. A reszelt sajtot és az összevagdalt zellerlevelet belekeverjük. A felengedett tésztát belisztezett deszkán 5 milliméter vastagra nyújtjuk, és 15 centi hosszú, 5-6 centi széles csíkokra vágjuk. A sonkás krémmel mindegyik a közepét megkenjük, és 1-1 zellerszárat fektetünk rá. (Kissé bele is nyomkodjuk.) A felvert tojással a széleit körbekenjük, majd egymástól 2-3 centi távolságra, sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Előmelegített, forró sütőben (220°C; légkeveréses sütőben 200 °C) 15-20 percig sütjükElkészítési idő: 50 perc + a tészta felengedése