A bécsi kocka nem biztos, hogy bécsi

Neve kimondva nekem olyan, mint a bécsi keringő: légies, lágy, visszafogottan elegáns. Pedig lehet, hogy nem is bécsi. Ki tudja? És ki tudja megcsinálni? Anyáink kézzel írott receptjei között  legtöbbünknek megvan a leírása, gyerekkoromban én még ettem otthon. Édes, krémes volt a tölteléke, a tésztája pedig omlott a szájban.  A bécsi kocka  mindig is drága süteménynek számított a sok dió miatt,  ezért inkább jelentős alkalmakra való, de oda való. A Tálaló menüpontra kattintva még több diós receptet olvashatnak.

Hozzávalók

a tésztához:

  • 20 dkg héjában főtt krumpli
  • 45 dkg sima liszt
  • 15 dkg vaj
  • 1 zacskó (12 g) sütőpor
  • 10 dkg porcukor
  • 10-15 dkg darált mogyoró
  • 1 tojás
  • 1 kiskanálnyi vaníliás cukor
  • fél (bio) citrom reszelt citromhéj
  • késhegynyi őrölt fahéj

a krémhez:

  • 2 dl tej
  • 20-25 dkg darált dió
  • 15 dkg porcukor
  • 15-20 dkg vaj
  • 2 evőkanál rum

a tetejére:porcukor

 

A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, és burgonyanyomón áttörjük. Amíg hűl, a lisztet a vajjal összemorzsoljuk, leheletnyit megsózzuk, majd a porcukrot a darált mandulát és a sütőport, amit egy kevés liszttel összekevertünk, hozzáadjuk. A tojást beleütjük, a vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal, őrölt fahéjjal ízesítjük, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ez azért fontos, hogy a vaj a kezünk melegétől nehogy megolvadjon, mert attól sütés közben a tészta nehézzé válik. Az összegyúrt tésztát egy óra hideg helyre tesszük. Közben elkészítjük a krémet.

A darált diót és 10 deka porcukrot a tejbe keverjük, és sűrűre főzzük. Majd ezt is hagyjuk teljesen kihűlni, utána rummal ízesítjük. Végül a krémhez való, szoba hőmérsékletű vajat a maradék cukorral habosra keverjük, a diókrémet beledolgozzuk. Sütésig hűtőszekrényben, vagy hideg helyen tartjuk.

A tészta sütésére két mód kínálkozik. Vagy egy nagy tepsiben egyszerre, vagy egy kisebben két részben sütjük meg, mert két lapra lesz szükségünk. A tésztát belisztezett deszkán 1,5 centi vastagra nyújtjuk, villával megszurkáljuk, és zsírpapírral bélelt tepsibe fektetjük. 180°C fokra előmelegített sütőben (légkeverésese sütőben 175°C) halvány sárgára sütjük.Az egyik lapot (vagy a nagy lap felét) még melegen nagy, szabályos négyezetekre vágjuk. Ha kissé kihűlt az egészben maradt lapra rákenjük a krémet, és a kivágott tésztanégyzeteket a tetejére fektetjük. Szeleteléskor ezek mentén vágjuk át a krémet és az alsó lapot is. Porcukorral megszórva kínáljuk.

 Elkészítési ideje: 1,5 óra

Tipp:

  • Szokás a süteménykockák tetejére egy-egy szép diógerezdet tenni díszítésül.
  • A bécsi kocka finomabb lesz, ha a kínálás előtti napon sütjük meg, az omlós tésztáknak jót tesz a pihentetés.
  • A tésztát egy nagy megfordított gáztepsin is megsüthetjük, fontos, hogy 1,5 centi vastagon terítsük rá.
  • Reszelni való citromot mindig bioboltban vegyünk, mert egyébként a citrom héja szállításkor, tartósításkor használt vegyszereket tartalmaz.
  • A diót úgy is felapríthatjuk, hogy egy műanyag zacskóba tesszük, aminek a száját bekötjük, és húsverő kalapáccsal apróra törjük. Ha kell durvábbra, ha kell finomabbra.