Szárított narancskarika

Narancs- és citromkarikákat bárki száríthat otthon, nem kell drága pénzért megvásárolni.  Akinek van aszalógépe, annak könnyebb dolga van, abban a narancskarikák kb.-5- 6 óra alatt zörgősre száradnak, de a légkeveréses sütő is tökéletesen megfelel erre célra.

 

Így készül sütőben

A felszeletelt gyümölcsöt alufóliával bélelt nagy tepsire rakjuk, és a közepesnél alacsonyabb hőfokon 80-90 ° C-on kb. 5 órán át száradni hagyjuk. Süteménysütés után például nagyszerűen ki lehet használni a sütő melegét az akció elkezdésére. Időt valójában csak a szeletelés vesz igénybe. A narancsok szár felőli oldalából egy szeletet levágunk, ezen többnyire nincs is gyümölcs (el lehet dobni, vagy a radiátorra, kályhára tenni, hogy száradás közben illatozzon). Ez után a narancsot 2-3 milliméter vastag szeletekre vágjuk egy tányéron, hogy a kicsorgó levét felfogjuk. Szeletelés közben mindig egy kissé elfordítjuk, hogy egyenletes szeleteket tudjunk vágni. Ezzel a munkával nem szabad sietni, mert könnyen elszalad a kés, és a formátlan, itt-ott vastagabb karikák nem lesznek szépek. Az elrontottakkal pedig nincs mit kezdeni. A szeletelés közben kicsorogott narancslevet a végén egy hörpintésre meg lehet inni, ez a munka jutalma.