Tejfölös csirke raguleves

Télen, nyáron kedvelt leves, laktató, de nem nehéz. Valamilyen tésztafélével utána komplett fogásnak felel meg. Az sem titok, hogy nagyszerűen felhasználható hozzá a kész húsleves is, csak a benne főtt,  kisebbre darabolt zöldséget a leves behabarása után adjuk hozz, nehogy összetörjön.

Hozzávalók  4 személyre:

  • 1 csirke
  • 5 dkg vaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 csomó leveszöldség
  • 1 hagyma
  • 1-1 zöldpaprika és paradicsom
  • só, őrölt fehér bors
  • 1 dl tejföl
  • 1 tojás sárgája
  • 1 csokor petrezselyem

A csirkét feldaraboljuk, a combot és a mellet kisebb részekre vágjuk, és a húst a vajon kissé átsütjük, de nem pirítjuk meg. A megtisztított,kisujjnyi méretűre szeletelt zöldséget hozzáadjuk, és néhány percig együtt  pirítjuk, majd  a liszttel megszórjuk, és egy kicsit még kevergetve-forgatva a tűzön hagyjuk.  Ezután 2 liter vízzel felöntjük, megsózzuk, megborsozzuk, a hagymát és a paprikát, paradicsomot is beledobjuk, és kis lángon forralva puhára főzzük. Tálalás előtt a leveses tálba a tejfölt és a tojás sárgáját elhabarjuk, majd a forró levest kevergetve merő kanalanként rászedjük.  Néhány csepp citrommal kissé pikánsra ízesítjük, és apóra vágott petrezselyemmel bőven megszórva tálaljuk.

Tipp

  • A citromlé nem kötelező illetve néhány csepp enyhe ecettel helyettesíthető
  • Aki sűrűbbre, krémesebbre szeretné, az a tejfölbe egy kevés kukorica keményítőt is keverhet