Medvehagymás metélt
A medvehagymában a frissessége a nagyszerű, ezért elsősorban nyersen szendvicsekhez fogyasszuk, vagy fűszerezésre használjuk. Semmiképp nem szabad sütni-főzni, hogy ízét, színét megtartsa, és értékes C, A- és B3 vitamin tartalmát is megőrizze. Jó tudni, hogy nagy mennyiségben tartalmaz ásványi sókat, antioxidáns összetevőket, köztük az értékes falvonoidokat.
Hozzávalók:
- 25 dkg hosszú metélt
- 1 evőkanál olívaolaj
- 5 dkg vaj
- 2 szál sárgarépa
- 2 szál szárzeller
- só
- őrölt bors
- 1 csokor medvehagyma
A sárgarépát meghámozzuk, a szárzeller hártyáját lehúzzuk, mindkettőt kis karikákra vágjuk, és a vaj meg az olívaolaj keverékén megpároljuk. Megsózzuk, bátran megborsozzuk. A végén a felaprított metélőhagyma felét is belekeverjük, és egy percig még a tűzön hagyjuk, de nem sütjük tovább, hogy a medvehagyma megőrizze szép, üde színét. A maradékot nyersen szórjuk a tetejére. A tésztát lobogva forró sós vízben kifőzzük, leszűrjük, jól lecsöpögtetjük, de nem öblítjük le, hanem azon forrón a metélőhagymás alapba keverjük.
Tipp:
- Elképzelhető, hogy más zöldfélét is keverünk a zöldséges alapba, például egy-egy szál petrezselyem gyökeret, pasztinákot, esetleg zöldborsót.
- Nemcsak metélttel, hanem másféle formájú tésztával elképzelhető.