Magos fehérkenyér kenyérsütő gépben

A házi kenyérsütés sikere a liszt minőségén múlik, a lisztté pedig a sikértartalmán. Ezért, ha otthoni kenyérsütésre adjuk a fejünket, szerezzünk be bioboltokból vagy malomipari üzletekből fehér, porszerű sikért, ami sokáig eláll. A sikér vízben nem oldódó, de a vizet megkötő, rugalmas, kolloid anyag, amely a búzalisztből készült tésztát rugalmassá és nyújthatóvá, valamint a kelesztésnél (kovász vagy élesztő hatására) keletkező gázok feszítő hatásával szemben ellenállóvá teszi.

Hozzávalók:

240 ml tej vagy 240 ml víz és 20 ml tejpor

30 ml olaj

43 dkg finomliszt

20 ml só

10 ml sikér

20 ml cukor

7 g szárított élesztő

késhegynyi citromsav

3 evőkanál mag vegyesen (lenmag,  tökmag, napraforgómag stb.)

A hozzávalók kiméréséhez érdemes egy milliliteres beosztású kis mércét használni, mert a kenyérsütés sikere a pontos adagolásában rejlik. A hozzávalókat felsorolás sorrendjében a kenyérsütő gép tartályába szórjuk. Mindig a folyékony állagúakkal kezdjük. A sót körben a liszt tetejére kell hinteni, a cukrot viszont a liszt közepébe vájt mélyedésbe. A magokat a már összedolgozott tésztához adjuk akkor ,amikor a gép sípoló hangot ad. Ebből a mennyiségből egy 70 dekás, ropogós cipó lesz. Ha megsült, rácsra borítjuk, és megvárjuk amíg kihűl, csak azután szeleteljük fel. Normál programnál elkészítése kb. 3 órát vesz igénybe, de legalább fél órát számítsunk a kihűlésre is. A kenyérsütő gépben készülő kenyérhez lehetőleg szárított élesztőt használjunk, mert a program   erre van beállítva, ráadásul könnyebb is vele bánni, egyszerre nagyobb mennyiséget is vehetünk, mert hosszú ideig eláll.