Aszalt szilvás, gombás karaj

A pirosra sült pecsenye szaftja remekül harmonizál a gomba  karakteres  és az aszalt  szilva  édes  ízével. Egyszerre fűszeres, lágy, és a tejszíntől krémes ez a fogás. Amennyire egyszerűen elkészíthető, annyira izgalmas íz kombinációjú.

Hozzávalók  (4 személyre):

  • 16-20 szem aszalt szilva
  • 8 szelet kicsontozott hosszúkaraj
  • só, őrölt bors
  • mokkáskanálnyi  reszelt gyömbér
  • olaj
  • 7-8 dl húsleves
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 dl tejszín

Jóval a főzés előtt az aszalt szilvát langyos vízbe áztatjuk. A hússzeleteket kissé kiverjük, sóval, borssal gyömbérporral megszórjuk,  és olajban mindkét oldalán hirtelen pirosra sütjük. A megmosott, felszeletelt gombát mellédobjuk. 2 percig együtt pirítjuk, majd a beáztatott, lecsöpögtetett aszalt szilvát is mellé dobjuk. Ezután annyi húslevessel öntjük le, amennyi ellepi. Kis lángon, fedő alatt majdnem puhára pároljuk, majd a fedőt levesszük, és a levet kissé beforraljuk, mialatt a hús is teljesen megpuhul. Végül a tejszínt a liszttel simára keverjük, ráöntjük, és kis lángon még tíz percig a tűzön hagyjuk, hogy kissé besűrűsödjön, és  az ízei jól összeérjenek.

Tipp

  • Gomba nélkül is elkészíthető, csak ekkor érdemes kissé erősebben fűszerezni
  • Köretnek párolt rizs, köles, esetleg főtt spagetti is adható hozzá.