Aszalt szilvás, gombás karaj
A pirosra sült pecsenye szaftja remekül harmonizál a gomba karakteres és az aszalt szilva édes ízével. Egyszerre fűszeres, lágy, és a tejszíntől krémes ez a fogás. Amennyire egyszerűen elkészíthető, annyira izgalmas íz kombinációjú.
Hozzávalók (4 személyre):
- 16-20 szem aszalt szilva
- 8 szelet kicsontozott hosszúkaraj
- só, őrölt bors
- mokkáskanálnyi reszelt gyömbér
- olaj
- 7-8 dl húsleves
- 1 evőkanál liszt
- 2 dl tejszín
Jóval a főzés előtt az aszalt szilvát langyos vízbe áztatjuk. A hússzeleteket kissé kiverjük, sóval, borssal gyömbérporral megszórjuk, és olajban mindkét oldalán hirtelen pirosra sütjük. A megmosott, felszeletelt gombát mellédobjuk. 2 percig együtt pirítjuk, majd a beáztatott, lecsöpögtetett aszalt szilvát is mellé dobjuk. Ezután annyi húslevessel öntjük le, amennyi ellepi. Kis lángon, fedő alatt majdnem puhára pároljuk, majd a fedőt levesszük, és a levet kissé beforraljuk, mialatt a hús is teljesen megpuhul. Végül a tejszínt a liszttel simára keverjük, ráöntjük, és kis lángon még tíz percig a tűzön hagyjuk, hogy kissé besűrűsödjön, és az ízei jól összeérjenek.
Tipp
- Gomba nélkül is elkészíthető, csak ekkor érdemes kissé erősebben fűszerezni
- Köretnek párolt rizs, köles, esetleg főtt spagetti is adható hozzá.