Lucskos káposzta ánizskaporral

A  lucskos káposzta eredeti receptjében, most kísérletképpen a kaprot  ánizskaporral helyettesítettünk. Ezzel egy új fogás született, ami azonban ­- eltekintve a szokatlan zöldfűszertől -­­­­ teljesen hasonló az eredeti lucskos változathoz. A csombort szárított, morzsolt formában borsikafű néven a boltokban kapni.  Ne hagyjuk ki belőle, még ízesebbé, karakteresebb teszi a káposztát.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 80-90 dkg sertésoldalas
  • 1 kg fehérkáposzta
  • 2 evőkanál zsír
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 1 dl tejföl
  • 1 csokor ánizskapor
  • 1 mokkáskanálnyi szárított, morzsolt csombor

 

A húst a csontok mentén feldaraboljuk, és félig megfőzzük. Csak annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Amíg fő, a káposztát először félbehasítjuk, a torzsáját eltávolítjuk, majd a fél fejeket kisujjnyi széles laskára metéljük. A húshoz adjuk, és a kapor háromnegyedét csokorba kötve beletesszük. Csomborral, vagy ha úgy ismerősebb, borsikafűvel megszórjuk, és addig főzzük, amíg a hús teljesen meg nem puhul.  Ekkor a zsíron a lisztből világos rántást készítünk, és ezzel a káposztát besűrítjük, jól át is forraljuk. Tálaláskor a csokorba kötött kaprot kidobjuk belőle, és a simára kevert tejföllel ízesítjük.  A tányéron díszítésül apróra vágott, friss kaporral megszórhatjuk, és még külön tejfölt is kínálhatunk hozzá.