Lucskos káposzta ánizskaporral
A lucskos káposzta eredeti receptjében, most kísérletképpen a kaprot ánizskaporral helyettesítettünk. Ezzel egy új fogás született, ami azonban - eltekintve a szokatlan zöldfűszertől - teljesen hasonló az eredeti lucskos változathoz. A csombort szárított, morzsolt formában borsikafű néven a boltokban kapni. Ne hagyjuk ki belőle, még ízesebbé, karakteresebb teszi a káposztát.
Hozzávalók 4 személyre:
- 80-90 dkg sertésoldalas
- 1 kg fehérkáposzta
- 2 evőkanál zsír
- 2 evőkanál finomliszt
- 1 dl tejföl
- 1 csokor ánizskapor
- 1 mokkáskanálnyi szárított, morzsolt csombor
A húst a csontok mentén feldaraboljuk, és félig megfőzzük. Csak annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Amíg fő, a káposztát először félbehasítjuk, a torzsáját eltávolítjuk, majd a fél fejeket kisujjnyi széles laskára metéljük. A húshoz adjuk, és a kapor háromnegyedét csokorba kötve beletesszük. Csomborral, vagy ha úgy ismerősebb, borsikafűvel megszórjuk, és addig főzzük, amíg a hús teljesen meg nem puhul. Ekkor a zsíron a lisztből világos rántást készítünk, és ezzel a káposztát besűrítjük, jól át is forraljuk. Tálaláskor a csokorba kötött kaprot kidobjuk belőle, és a simára kevert tejföllel ízesítjük. A tányéron díszítésül apróra vágott, friss kaporral megszórhatjuk, és még külön tejfölt is kínálhatunk hozzá.