15. nap – Ha már unjuk a rizst és krumplit
Tény, hogy köretnek a krumpli és a rizs a kézenfekvő, de most már spórolni is kell mindkettővel, és már unalmasak is, ezért elhatároztam, hogy körülnézek az egyéb gabonafélék terén. Van itthon köles, bulgur, kukoricadara meg találtam árpagyöngyöt is. Bevallom, nem sok mindent csináltam eddig árpagyöngyből, így most kerestem hozzá receptet. A leírásokból kiderült, hogy eleink életerőt adó gabonának tartották az árpát, már sok ezer évvel ezelőtt is gyakran éltek vele. Csak hántolva ehető, így is kapható, s ezt a formáját nevezzük árpagyöngynek. Ezzel gazdagíthatjuk különböző ételeinket, a töltelékeket, de önállóan köretnek, egytálételnek is megállja a helyét. Most találtam is egy leves receptet, ami egyszerűsége miatt megtetszett (levest úgyis régen főztem), és elkészítettem. Csak húsos szalonna kellett bele, abból még van itthon. Egyetlen hátránya, hogy az áztatásához és főzéséhez sok idő kell, de abból is van bőven. Lám-lám, mi mindenünk van, csak jó körül kell néznünk.