Mézes-mustáros csirkesaláta melegen

A hagyományos magyar konyhában nem szokatlan a friss saláta és a kisütött szalonna párosítása. Igaz nem télen, hanem a salátadömping idején. A legtöbb magyar népi ételeket tartalmazó szakácskönyvben találkozhatunk például az öntött saláta receptjével. Erre majd visszatérünk annak idején, most egy különlegesebb, de ízvilágunktól nem idegen mézes, meleg salátát kínálunk,  ami  jól jöhet így a változékony tavaszi, napok bármelyikén. Hozzávaló jégsalátát már bárhol, bármikor kaphatunk.

Mézes-mustáros csirkesaláta melegen

Hozzávalók:

  • 20 dkg csirkemell filé
  • őrölt bors
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 evőkanál méz
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej jégsaláta vagy salátamix
  • 20 dkg apró szemű burgonya
  • 10 dkg mélyhűtött vagy konzerv zöldbab
  • diónyi vaj
  • 5 dkg húsos szalonna (ún. sliced bacon)

A húst ujjnyi vastag csíkokra vágjuk, megsózzuk, borssal, mustárral, mézzel és olívaolajjal összekeverjük, majd hűtőszekrénybe tesszük pácolódni, amíg a többi hozzávalót elkészítjük. Az apró burgonyaszemeket héjában megfőzzük, és még melegen meghámozzuk. A mélyhűtött zöldbabot a vajon megpároljuk. (Ha konzervet veszünk, azt csak leszűrjük és a felolvasztott vajban megforgatjuk.) A szalonnaszeleteket egy serpenyőben ropogósra sütjük, majd lecsöpögtetve papírtörölközőre szedjük. (Tálalásig mindezeket melegen tartjuk. ) A szalonna visszamaradt zsírjában a burgonyaszemeket hirtelen megpirítjuk, majd ezeket is kiszedjük, és a pácolt csirkemell csíkokat a páccal együtt a helyébe borítjuk. Ha kell még egy kis olajat öntünk alá, és megsütjük. Nagyon gyorsan elkészül. Közben a salátát alaposan megmossuk, és jól leszárogatjuk. Tálra halmozzuk, a burgonyát, a zöldbabot és a megsült csirkecsíkokat lazán beleforgatjuk. Ha maradt a serpenyőben pecsenyelé, azt is rálocsoljuk, és a sült szalonnával díszítve azonnal tálaljuk.

Elkészítési ideje: 35 perc + a hús pácolása

Tipp:

  • A saláta minél többféle, annál jobb. Fejes saláta helyett azonban, ami a melegtől gyorsan összeseik,  kissé keményebb levelűeket válasszunk. Jó a jégsaláta, a római, a madár saláta, és a rukkola is.
  • Ehhez a fogáshoz vehetünk előre csomagolt salátakeverekét is, de csak a megbízható minőségűt, melyet tisztítva, mosva,  tálalásra előkészítve  zacskózva kínálnak.
  • A méz az ember legősibb táplálékai közé tartozik, és bár a méhek közvetítésével jut el hozzánk, elsősorban növényi eredetű. A méhek a növények nektárjából, a leveleken, hajtásokon található édes nedvekből gyűjtik és saját mirigyváladékukkal vegyítve alakítják át. Ez az átalakulás még a lépekben is folytatódik, ezért a mézet élő anyagnak tekintjük. Fontos, hogy rendszeresen szerepeljen az étrendünkben, bármilyen formában.