Kenyér otthon

Otthon kenyeret sütni divat. De sokkal több annál: öröm. Nincs ugyanis szívet melengetőbb dolog, mint a házat betöltő frissen sült kenyér illata, az első, még langymeleg sercli elropogtatása. De most azért is hasznos lehet számunkra ezzel foglalkozni, mert a koronavírus járvány miatt esetleg nem tudunk érte “leugrani a boltba”.  Kenyeret sütni gépben könnyebb, kézzel kalandosabb. De garantált sikerélmény, mert aki követi receptek leírását, nem vallhat szégyent. Receptünk a teljes kiőrlésű liszttel (és sima lisztből, mert sima liszt nélkül nem kelne meg) gépben és hagyományos sütőben készülő kenyér leírása.

Teljes kiőrlésű liszttel kenyérsütő gépben készített  kenyér

Hozzávalók:

  • 300 ml víz
  • 30 ml olaj
  • 15 m só
  • 150 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 35 dkg finomliszt
  • 30 ml cukor
  • 1 mokkáskanál köménymag
  • 13 ml sikér
  • 7 ml szárított élesztő
  • késhegynyi citromsav

Bátorításként elmondhatjuk azt, tulajdonképpen maga a kenyérsütő gép határozza meg, mely anyagokat milyen sorrendben kell a tartályba mérni, ezért mindig gondosan olvassuk el a használati utasítást és nagyon pontosan tartsuk be a hozzávalókra megadott mennyiségeket. Akár egy piciny mennyiségi eltérés azt okozhatja, hogy kenyerünk nem lesz “finom”. A hozzávalókat  általában a felsorolás sorrendjében  szoktuk a kenyérsütőgép tartályába szórni. Mindig a folyékony állagúakkal kezdjük, ezt követik a szárazak. Beállítjuk a gépet a kellő (a normál, vagy teljes kiőrlésű) fokozatra, és a többit a masinára bízzuk. Akinek olyan gépe van, ahol először kell a szárazanyagokat (élesztőt, lisztet stb.) hozzáadni és végén a vizet, az egyszerűen a gép használati utasításában megadottak szerint  kövesse a receptet. A receptek  alkalmazásakor  legyünk figyelemmel arra, milyen  mennyiségű lisztet (hány grammot vagy dekagrammot), tud a gépünk maximum  feldolgozni. Szükség esetén ennek arányában csökkentsük arányosan a többi hozzávalót is.

Végül, de nem utolsó sorban ne felejtsük el azt sem, hogy a liszt minősége a gépi sütésnél is nagymértékben befolyásolja a kenyér minőségét, ezért a lehetőségeinkhez képest legjobb alapanyagot próbáljuk beszerezni!

***

Teljes kiőrlésű liszttel hagyományos módon sütött kenyér

Hozzávalói megegyeznek  a  gépben sütött  kenyérével

Az élesztőt fél deci langyos vízben feloldjuk. A kétféle lisztet, a sót, a köménymagot, a feloldott élesztőt, egy mély tálban összekeverjük, és 3-4 deci langyos vízzel összegyúrjuk (Nem minden lisztnek egyforma a vízfelvevő képessége, ezért a vizet apránként adagoljuk hozzá.) Amikor tészta az edény falától már elválik, akkor dolgozzuk bele az olajat. Fél órán át langyos helyen kelesztjük, majd átgyúrjuk, és még 15 percet kelesztjük. A sütőt 220ºC-ra (légkeveréses sütőben 185°C-ra) előmelegítjük. A második dagasztás után a tésztát, egy kerek, konyharuhával kibélelt, enyhén kilisztezett, nagyobb tálba tesszük, hogy jó kétszeresére tudjon dagadni. Kelesztési ideje 40-45 perc. A megkelt tésztát sütőlapra borítjuk, vághatunk rajta néhány mélyedést, és az előmelegített sütőbe tolva, egyenletes hőmérsékleten háromnegyed órán át sütjük.

***