Libacombos, káposztás tészta

Az olasz gasztronómia milánói makarónija, bolognai spagettije világhírű, s már meghonosodott a magyar konyhában is, de van számtalan más, szokatlan tésztafogásuk is, amit bátran kipróbálhatunk. Különösen így kora tavasszal vágyunk már valamilyen könnyű, zöldséges  fogásra. Heti receptünk ezt az igényt mind ízében, mind színében kielégíti.

Libacombos, káposztás tészta

Hozzávalók:

  • 1 vöröshagyma
  • 7-8 dkg vékony szelet húsos szalonna
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 szép libacomb
  • 1 sárgarépa
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 2-3 dl húsleves
  • só, őrölt bors
  • 30 dkg szép zöld kelkáposzta
  • 35 dkg rövidcső tészta
  • fél csokor zellerzöld
  • 1 csokor petrezselyem

A megtisztított hagymát finomra, a szalonnát kis kockákra vágjuk. Először a szalonnát kissé átsütjük, majd az olajat is hozzáadjuk és hagymát rádobjuk. Kis lángon 8-10 percig pároljuk-pirítjuk. Akkor jó, ha a szalonna zsírja kiolvadt, a hagyma pedig szép aranysárga színt kapott. Közben a libacombot kicsontozzuk, bőrével együtt 3×1 centis csíkokra vágjuk. A hagymás szalonnára dobjuk, és kevergetve fehéredésig sütjük. A sárgarépát megtisztítjuk, felkockázzuk, és ezt is hozzáadjuk. A borral és egy kevés levessel fölöntjük, megsózzuk, megborsozzuk és lefödve, kis lángon kb. puhára pároljuk, közben elfövő levét időnként levessel pótoljuk. Amíg a hús fő, a kelkáposztát kis ujjnyi csíkokra metéljük. A tésztát lobogva forró vízben kifőzzük, de 3 perccel azelőtt, hogy megpuhulna, a kelt is beleszórjuk. Ha megfőtt, leszűrjük, jól lecsöpögtetjük, majd az ízes libaraguval összekeverjük. Végül fölaprított zellerzölddel és petrezselyemmel megszórjuk.