A titokzatos eredetű Kossuth kifli

Honnan a név?  Erről számtalan találgatás látott már napvilágot. Tudtommal a közismert egyenlőség tésztát keresztelték el Kossuth apánk tiszteletére. Hogy mikor, és ki, azt homály fedi. De a hazafias szándék nyilvánvaló: ebben a süteményben ugyanis minden hozzávaló egyelő mennyiségű, így jól képviseli az szabadság-egyenlőség eszméjét.

Így készül a Kossuth kifli lépésről lépésre

Hozzávalók:

  • 5 egész tojás
  • a tojásokkal azonos súlyú (kb. 25 dkg) vaj
  • 25 dkg porcukor
  • 25 dkg finomliszt
  • 1 citrom·
  • 1 zacskó (12 g) sütőpor
  • a tepsi kikenéséhez: vaj
  • a tetejére: 15 dkg dió vagy mandula • vaníliás porcukor

 

1.A vajat a cukorral habosra keverjük. A tojások sárgáját egyenként hozzáadjuk.

Fél citromlevét belecsavarjuk, és az egész lereszelt héjával ízesítjük. A sütőport a liszttel összekeverjük, és a cukros tojásmasszába dolgozzuk.

 

2.A tojásfehérjét kemény habbá verjük majd ezt is óvatosan a tésztába forgatjuk.

 

 

 

3. A tészta masszát egy közepes méretű kivajazott, belisztezett vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük.

 

 

 

4.A tésztát elsimítjuk, és a tetejét durvára vágott dióval meghintjük majd

200 °C- s sütőbe (égkeveréses sütőben 185°C) toljuk és megsütjük

 

 

 

5.Még melegen meghintjük vaníliás porcukorral. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd

félhold alakú pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

 

 

 

 

Elkészítési ideje 50 perc + hűlés

Tipp:

  • Dió helyett összetört mandulával is megszórhatjuk, még finomabb lesz.