A titokzatos eredetű Kossuth kifli
Honnan a név? Erről számtalan találgatás látott már napvilágot. Tudtommal a közismert egyenlőség tésztát keresztelték el Kossuth apánk tiszteletére. Hogy mikor, és ki, azt homály fedi. De a hazafias szándék nyilvánvaló: ebben a süteményben ugyanis minden hozzávaló egyelő mennyiségű, így jól képviseli az szabadság-egyenlőség eszméjét.
Így készül a Kossuth kifli lépésről lépésre
Hozzávalók:
- 5 egész tojás
- a tojásokkal azonos súlyú (kb. 25 dkg) vaj
- 25 dkg porcukor
- 25 dkg finomliszt
- 1 citrom·
- 1 zacskó (12 g) sütőpor
- a tepsi kikenéséhez: vaj
- a tetejére: 15 dkg dió vagy mandula • vaníliás porcukor
1.A vajat a cukorral habosra keverjük. A tojások sárgáját egyenként hozzáadjuk.
Fél citromlevét belecsavarjuk, és az egész lereszelt héjával ízesítjük. A sütőport a liszttel összekeverjük, és a cukros tojásmasszába dolgozzuk.
2.A tojásfehérjét kemény habbá verjük majd ezt is óvatosan a tésztába forgatjuk.
3. A tészta masszát egy közepes méretű kivajazott, belisztezett vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük.
4.A tésztát elsimítjuk, és a tetejét durvára vágott dióval meghintjük majd
200 °C- s sütőbe (égkeveréses sütőben 185°C) toljuk és megsütjük
5.Még melegen meghintjük vaníliás porcukorral. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd
félhold alakú pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Elkészítési ideje 50 perc + hűlés
Tipp:
- Dió helyett összetört mandulával is megszórhatjuk, még finomabb lesz.