Majonéz mártás
A majonéz talán a legkedveltebb mártás a világon. Az alap majonéz sűrű, sima, krémszerű massza enyhe pikáns, citromos beütéssel. Készen mindenütt kapható, de az elkészítése korántsem olyan nehéz, mint amennyire tartunk tőle. Díszítésre önmagában kiváló, de további ízesítéssel különféle mártások, hideg saláták készülhetnek vele, ezek közül a legismertebb a francia és a tartár mártás.
Hozzávalók
alapmártás:
- 2 tojás sárgája
- 3 dl olaj
- citromlé
- fehérbors
- só
francia majonéz:
- kiskanálnyi porcukor
- kiskanálnyi mustár
tartár mártás:
- franciamártás egy kevés fehér borral és tejszínnel keverve
A tojások sárgáját a fehérjétől gondosan szétválasztjuk, leheletnyit megsózzuk, megborsozzuk, és néhányán csöpp átszűrt citromlevet adunk hozzá. Habverővel elkeverjük, majd állandóan verve, az olaját cseppenként beledolgozzuk. Ügyeljünk rá, hogy az olaj szobahőmérsékletű legyen, mert a hideg illetve meleg olajtól is összefuthat a mártás. Türelmesen adagoljuk, mert ha sok olaj kerül bele, nem tudja a tojás felvenni, és kiválik belőle. Ha ez megtörténik, még van segítség: legegyszerűbb, ha új mártást készítünk, és ha az már jó kemény, kis adagokban az elrontottat hozzáadjuk. Másik megoldás, hogy egy kevés forró vizet öntünk rá, és addig verjük, amíg ismét össze nem áll.
Tipp
- Csak fehér borsot szabad használni hozzá, mert a fekete borsszemekmég megőrölve is az meglátszanak a szép világos mártásban.
- A tartásmártást ma már sok helyen tejföllel készítik a francia mártásból, úgy is finom.