Lilahagymás lilakáposzta- saláta
Szokatlan dolog a lilakáposzta-saláta, noha a piacokon a savanyúságosoknál lehet néha lilakáposztával töltött ecetes paprikát kapni, de otthon nemigen szoktuk készíteni. A szokatlanságon kívül azonban más érvünk nem lehet ellene, ugyanolyan finom, mint a fehér fejes káposztából készült, de a színe miatt még változatosságot is hozhat a konyhánkba.
Hozzávalók:
- fél fej (kb.50 dkg ) lilakáposzta
- 1 nagy fel lilahagyma
- só
- kis kanálnyi köménymag
- a salátaléhez: cukor, ecet,só
- a tetejére: extra szűz olívaolaj
A káposztát kitorzsázzuk, azután először félbe, majd vékony csíkokra vágjuk. Egy percre lobogva forró vízbe dobjuk, azután leszűrjük, jól megsózzuk, és néhány órán át állni hagyjuk . Ezt követően kinyomkodjuk, a meghámozott és vékonyan felszeletelt lilahagymával és köménymaggal összekeverjük, és egy ízlésünk szerint elkészített édes, ecetes, sós salátalébe forgatjuk. Óvatosan sózzuk, mert ne feledjük, a káposztánk már sóban állt egy ideig! Az olívaolaj kellemes aromát kölcsönöz neki, de el is hagyható.