Hamis Esterházy marhahús

Ebben a fogásba az értéktelenebb, formátlan, olcsóbb marhahúsdarabok, netán a nyesedékek is belekerülhetnek.  A hosszú főzés alatt a hús omlósra fő, és a többféle zöldség aromája teljesen átjárja a keletkező bő mártást, íze kicsit emlékeztet az Esterházy rostélyoséra, onnan kapta a hamis nevet.  Nagyszerű és egyszerű felhasználása ez a maradék húsoknak, zöldségeknek. Körete a rizstől a kölesen, bulguron át a főtt  tészták mindenféle formájáig terjedhet.   

Hozzávalók 4 személyre:

  • 80 dkg marhahús
  • 2 nagy szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa,
  • 2 közepes fej vöröshagyma,
  • 3 evőkanál olaj
  • 2 kis kanál mustár
  • 1 kiskanál pirospaprika
  • 1 mokkáskanál só
  • késhegynyi őrölt bors

A marhahúst  amennyire lehet, szeletekre vágjuk. Az olajat egy kuktába öntjük, a húst belerakjuk, és a  megtisztított, megmosott és karikákra vágott répákat meg hagymát  rétegenként  rárakjuk. Nem szabad megkeverni! A z összes fűszert rászórjuk, majd a kuktát lezárjuk. Tűzre tesszük, és a sípolástól szá­mított háromnegyed óráig nagyon kis lángon főzzük. A hús és a zöldség a saját levé­ben tökéletesen megpuhul, de a répakarikák mégsem főnek telje­sen szét. ínycsiklandó illata van. Másnap még jobb, mint frissen. Párolt rizs illik hozzá.

Tipp

  • A felsorolt hozzávalók kötelezően bele kell kerüljenek ebbe a fogásba, a többi zöldség változhat.
  • Ez az a fogás, amibe  szinte mindenféle zöldség belekerülhet feldarabolva, télen adhatunk hozzá gombát, pasztinákot, konzerv lecsót egy sor káposztát is, nyáron zöldpaprikát, paradicsomot, cukkini, csillagtököt, padlizsánt,de ügyeljünk rá, hogy  a mennyiségű  nagyjából azonos legyen, egyik se nyomja el a másikat.
  • Minél többféle zöldség van benne, annál ízesebb, gazdagabb lesz
  • Lábosban is főzhetjük, az eljárás ugyanaz, csak a főzési idő a marhahús minőségétől  függően