Grízsmarni avagy daramorzsa
Sok olyan régi fogást őrizünk az emlékezetünkben, amit ma is szívesen megkóstolnánk. Bizonyára az egyszerűségük, szegényességük, vélt vagy valós korszerűtlenségük miatt kophattak ki a konyhánkból. Mégis sokan vannak, akiknek már a nevük hallatán is összefut a nyál a szájukban, ilyen például a grízsmarni. Úri nevén daramorzsa, ami búzadarából készül sok-sok mazsolával, jól lepirítva, kívánság szerint házi málnaszörppel vagy baracklekvárral tálalva.Mégis sokan
Hozzávalók
- 4 tojás
- 5 dl tej
- só
- 5 dkg kristálycukor
- 15 dkg búzadara
- 15 dkg finomliszt
- 5-8 dkg mazsola
- a sütéshez 3 evőkanál olaj vagy 5 dkg vaj
- a tálaláshoz porcukor
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájukat meg a cukrot a tejben simára keverjük, egy csipet sót is szórunk bele, majd a darát meg a lisztet beledolgozzuk. 1-2 óráig állni hagyjuk. Sütés előtt a tojások fehérjét habbá verjük, a megduzzadt dara-liszt keverékbe forgatjuk. Egy serpenyőben az olajat megforrósítjuk, a tésztát beleöntjük, és megvárjuk, amíg az alja megsül (időnkét megemelhetjük, hogy alánézzünk, jó-e a színe). Nem szabad megkeverni. Ha az alja megpirult, villával nagyobb darabokra szaggatjuk, ezeket sütőlapáttal megfordítjuk, és hagyjuk egy kicsit így is pirulni. Végül addig forgatjuk, kevergetjük, míg apróbb darabjaira „morzsáira” hullik, és mindenütt jól megsül. A megáztatott mazsolát a fordítás után szórjuk bele. Porcukorral megszórva kínáljuk, de meglocsolhatjuk málnaszörppel, vagy kínálhatunk mellé lekvárt.
Elkészítési ideje 30 perc+ a dara –liszt keverék duzzadási ideje
Tipp:
- A nevéből következik, hogy eredetileg csak búzadarából készült, úgy is finom, de nagyon morzsalékos, „nehezebb” édesség. . Ez a liszttel kevert változat félúton van a kedvelt, osztrák eredetű császármorzsa, (ami szinte palacsintatésztából készül) és az eredeti grízsmarni között.
- A smarni sütéséhez kiváló a nagymamák régi öntött vas serpenyője
- Ha lekvárt kínálunk mellé, azt mindenképp melegítsük meg, és ha kell, egy kevés vízzel kissé hígítsuk fel, hogy az jól bevonja az a falatokat.
- Az egyik felén megsült tésztát két húslapát, vagy egy fedő segítségével egészben is megfordíthatjuk, és így süthetjük tovább. Ha ez az oldala is megpirult, egyszerűen csak darabokra szaggatjuk és néhányszor megkeverve befejezhető a sütés.A smarni sütéséhez kiváló a nagymamák régi öntött vas serpenyője.