Berlini sütemény
Első ránézésre a klasszikus rácsos tésztára emlékeztet, de a tölteléke sokat ígérő, vastag csokoládés massza, amiben nem lehet külön felfedezni a lekvárt. Az pikánsságával csak felerősíti a krémes, csokoládés hatást. Hálás sütemény, jól záródó dobozban sokáig eláll.
Hozzávalók
a tésztához:
- 30 dkg finomliszt
- 26 dkg porcukor
- 20 dkg vaj (margarin)
- 4 tojás
- ½ bio citrom reszelt héja
- csipetnyi só
a töltelékhez:
- 15 dkg dió
- 3 dkg holland kakaópor
- késhegynyi őrölt fahéj
- 1 zacskó vaníliás cukor
- baracklekvár
A tésztához a lisztet a vajjal, 10 deka cukorral és 1 tojással összegyúrjuk úgy, hogy egy fél citrom héját is belereszeljük. 2/3 részét kinyújtjuk, és egy kivajazott vagy sütőpapírral kibélelt 35×30 centi nagyságú tepsibe fektetjük. Megszurkáljuk, és 180°C-ra előmelegített sütőben félig megsütjük. Közben a darált diót, a kakaót a maradék 16 deka porcukrot, 3 tojást egy csipetnyi fahéjjal összekeverjük. A félig sült tésztát a lekvárral bőven megkenjük, és a diós, kakaós töltelékkel befedjük. A lekvár és a kakaós, diós massza sülés közben összesül, és vastag, csokoládés töltelék hatását kelti majd. Mielőtt a sütőbe tolnánk, a maradék tésztát kinyújtjuk, csíkokra vágjuk, és a sütemény tetejét berácsozzuk vele.
Tipp
- Dió helyett dejó-val is készíthető
- Jó, ha elvágás előtt néhány órát, akár egy napot is állni hagyjuk, hogy a töltelék kissé megpuhítsa, az íze átjárja a tésztát.