10. nap – A francia légió és nyers zellersaláta
Látszólag értelmezhetetlen a fenti összefüggés, de ez csak a látszat. A nyersen finomra reszelt, uborkás, kapribogyós, majonézes zellersalátával évtizedekkel ezelőtt Ili néni ismertette meg a családot, s mi azonnal megszerettük. A citromtól és az uborkától friss ízű, nyers zeller a pikáns kapribogyóval és a selymes majonéz mártással különösen télen, tél végén esett jól. A családi receptgyűjteménybe is Ili néni nyers zellersalátája néven vonult be. S hogy jön ide az idegenlégió? Kacskaringós úton, mert Ili néni élete párjául egy olyan kalandvágyó magyar férfiút választott, aki francia idegenlégióban szolgált. Amikor hosszú párizsi évek után hazatelepültek, hozták magukkal a francia konyhát, és a légiós történeteket. Innen a mi máig kedvelt zellersalátánk, amiről ma már persze tudom, hogy a franciák remoulade mártással készítik, és eredetileg apróra vágott metélőhagyma, tárkony, és petrezselyem is jár bele, de nekem továbbra is így Ili nénisen, légiós módra az igazi. Az érdeklődők a receptjét itt olvashatják el.